‘Geneesmiddelenontwikkeling is complex, daarom is samenwerken heel belangrijk’

Laten we sámen het proces van geneesmiddelenontwikkeling verbeteren, en vooral ook versnellen. Dat zal uiteindelijk leiden tot lagere ontwikkelkosten.

Wij herkennen veel in het rapport over de financiering van geneesmiddelenontwikkeling dat minister Kuipers (VWS) woensdag naar de Tweede Kamer stuurde. Geneesmiddelenontwikkeling is complex, kostbaar en risicovol. In een serie rapporten die het ministerie gisteren publiceerde, wordt het systeem van medicijnontwikkeling gedetailleerd in kaart gebracht. Daarin wordt gesteld dat de ontwikkeling van één geneesmiddel tussen de $ 2,4 en $ 3,2 miljard kost. Dat komt overeen met eerdere rapporten waarop de geneesmiddelensector zich baseert, zoals dat van Gupta uit 2019.

Het nieuwe rapport van het ministerie omschrijft de dilemma’s van bedrijven goed. We ontwikkelen nieuwe medicijnen en vaccins omdat daar wereldwijd veel behoefte aan is, maar dat heeft een prijs. Er is ons veel aan gelegen om het proces te versnellen, zodat we de innovaties sneller bij de patiënten kunnen brengen.

We zijn blij dat de KNAW vorig jaar in een adviesrapport pleitte voor de inrichting van een nationaal kenniscentrum geneesmiddelen. Goed dat de minister daar werk van maakt. Op dit moment zijn wij met andere partijen bezig met de realisatie van dit initiatief.

Het nieuwe onderzoek maakt ook duidelijk dat voor de ontwikkeling van geneesmiddelen publieke en private investeringen nodig zijn. Vorig jaar is dit in detail uitgezocht voor 18 geneesmiddelen waarvan de ontwikkeling ooit gestart is op de universiteit. Voor deze middelen is in totaal $ 670 miljoen aan publiek geld gebruikt. Bedrijven moesten daarna nog $ 44,2 miljard investeren om de ontwikkeling van de geneesmiddelen te kunnen voltooien.

We zien uit naar de dialoog met het ministerie en andere stakeholders over de toekomst, die onder meer helder moet maken aan welke geneesmiddelen er de grootste behoefte is. Voor ons is dit een zeer relevante discussie. Wij ontwikkelen geneesmiddelen zodat patiënten ze kunnen gebruiken. Dat is ons uiteindelijke doel. Als geneesmiddelen niet gebruikt worden, remt dat de mogelijkheid om nieuwe middelen te ontwikkelen. Dan komt alles tot stilstand. Die situatie zien we nu helaas bij de ontwikkeling van antibiotica.

Gerard Schouw, directeur, Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen