Verpleegkundigen Franciscus in gesprek over Zorg van de Toekomst

Donderdag 30 juni opende Niels Honig, lid Raad van Bestuur van Franciscus Gasthuis & Vlietland, het jaarlijkse Verpleegkundig Symposium. Een dag waarop er ingezoomd wordt op de (technologische) ontwikkelingen rondom het verpleegkundige vak en verpleegkundig onderzoek wordt gepresenteerd. Niels Honig, zelf ook ooit gestart als verpleegkundige: ‘We moeten het zorgproces opnieuw optekenen.’ Hij daagde de aanwezige verpleegkundigen uit om na te denken over hoe we met al de nieuwe technieken moeten omgaan. ‘De kunst is om de juiste vragen te blijven stellen en daar zijn de verpleegkundigen nou juist heel goed in: het analyseren. Verpleegkundigen hebben de toekomst, mits zij de nieuwsgierigheid tonen en die vertalen naar vragen en het doen van onderzoek. Het feit dat er vandaag zoveel verpleegkundigen aanwezig zijn toont gelukkig dat de interesse en motivatie er is om samen te werken aan de zorg van de toekomst.’ 

Hoe ziet de toekomstige zorgprofessional eruit? Met welke ontwikkelingen heeft het ziekenhuis te maken en wat is de rol van zorgtechnologie? Deze vragen werden besproken tijdens het symposium onder begeleiding van verschillende sprekers, waaronder Monique van Dijk hoogleraar Verplegingswetenschap van het Erasmus MC, Monique Kappert Directeur Zorg Franciscus en Suzanne Verheijden van Buro StrakZ. Ook werden er diverse prijzen uitgereikt voor de beste verpleegkundige onderzoeken van het afgelopen jaar.

Tentoonstelling onderzoekposters ‘Franciscus Poster Promenade’


Op beide ziekenhuislocaties, in Schiedam en Rotterdam, worden van 6 juli tot en met 5 augustus de onderzoekposters van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten tentoongesteld. Het gaat om onderzoeken uit de dagelijkse praktijk, van het afgelopen jaar. De resultaten hiervan hebben in veel gevallen geleid tot mooie, bruikbare aanbevelingen en dat verdient de aandacht. De Franciscus Poster Promenade vind je in de Centrale Hal van Franciscus Gasthuis. En in Franciscus Vlietland zijn de posters te bezichtigen op de 4e verdieping, in de gang naast het Nolet Auditorium.

Topklinisch opleidingsziekenhuis


Als topklinisch ziekenhuis vervult Franciscus een belangrijke rol in het doen van wetenschappelijk onderzoek. Dit betreft onderzoek door artsen, maar ook door verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Door onderzoek te doen streven we er naar om continue bij te dragen aan de verbetering van de patiëntenzorg.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen