Helder mist urgentie om mensen met dementie daadwerkelijk minder afhankelijk te maken

Ouderen zouden in de toekomst meer moeten gaan betalen voor minder zorg, met minder verzorgend personeel. Minister Conny Helder (Langdurige Zorg) zegt dat ze dat hoopt te voorkomen door ouderen zelfstandiger te maken, zodat ze minder zorg nodig hebben. Oud worden en dementie krijgen is echter niet hetzelfde. Het is belangrijk dat Helder daar een onderscheid in maakt.

Er zijn allerlei manieren om ook mensen met dementie minder afhankelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan een geschikte woning, een dementievriendelijke buurt, een ontmoetingsplek dichtbij huis en casemanager dementie vanaf het moment dat iemand de diagnose krijgt. De zorgarme jaren nemen dan toe. Bovendien is dit fijner voor de mensen met dementie, hun mantelzorgers en uiteindelijk voor de samenleving.

Alzheimer Nederland roept minister Helder daarom op om deze voorwaarden te realiseren. Zo kunnen mensen zich namelijk echt voorbereiden op hun oude dag. Er is inmiddels al veel bekend over hoe je met sociale en fysieke activiteiten zorgafhankelijkheid kunt verminderen. En hoe de woning en de buurt eruit moeten zien zodat iemand met dementie zich langer kan redden. En dat mensen met dementie kunnen leren hoe ze gps of een smartphone kunnen gebruiken.

Er mist urgentie bij de minister om hier daadwerkelijk mee aan de slag te gaan op grote schaal. En minister Hugo de Jonge (Wonen) wijst naar Helder en omgekeerd. Op deze manier verandert er onvoldoende.

Dementie is een ziekte. En de kans op dementie neemt sterk toe met de leeftijd. Namelijk ruim 8 procent van de mensen boven de 65 jaar, ruim 25 procent van de 80-plussers en ruim 40 procent van de 90-plussers heeft dementie. We hebben dus geen tijd te verliezen.

Julie Meerveld, Manager belangenbehartiging en regionale hulp, Alzheimer Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen