NEN 8051 Kwaliteitsstandaard Preventief Gezondheidsonderzoek gepubliceerd

Array
NEN 8051:2023 ‘Kwaliteitsstandaard Preventief Gezondheidsonderzoek’ is gepubliceerd. Deze norm is het resultaat van de doorontwikkeling van de Multidisciplinaire Richtlijn Preventief Medisch Onderzoek (MR-PMO, KNMG, 2013) en vervangt deze richtlijn. De norm is beschikbaar via de webshop van NEN.NEN 8051 ‘Kwaliteitsstandaard preventief gezondheidsonderzoek’ geeft een kwaliteitskader voor een preventief gezondheidsonderzoek (PGO), gericht op het relevant, doelmatig, veilig en effectief aanbieden en uitvoeren van PGO’s en het voorkomen van onnodige doorverwijzingen naar de reguliere zorg.

Preventief gezondheidsonderzoek


De aandacht voor preventie en vroegdiagnostiek neemt toe onder consumenten, commerciële partijen en zorgprofessionals. Door technologische ontwikkelingen zijn er steeds meer mogelijkheden om gegevens te genereren over persoonlijke gezondheid, te screenen op allerlei aandoeningen en om lichamelijke en geestelijke risicofactoren te ontdekken voordat klachten of symptomen ontstaan.
NEN 8051 is opgesteld voor aanbieders en uitvoerders van een PGO.

Wet op het Bevolkingsonderzoek (Wbo)


In de kwaliteitsstandaard wordt gerefereerd naar het wetsvoorstel tot wijziging van de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO). De behandeling van deze wet in de Tweede Kamer is nog niet afgerond. In het wetsvoorstel zijn de PGO’s in drie categorieën verdeeld. De kwaliteitsstandaard heeft betrekking op categorie 2, PGO’s met ‘enig medisch risico’. Dit zijn PGO’s waarbij voorbehouden handelingen worden verricht of waarbij een anderen reden is om kwaliteit te borgen (bijvoorbeeld een bloedonderzoek). Deze PGO’s vallen niet onder de zorgverzekeringswet en hiervoor moet onder andere een kwaliteitsstandaard aanwezig zijn. Is dit niet het geval dan valt de PGO in categorie 3 en is de aanbieder automatisch vergunningsplichtig. Deze wijziging heeft gevolgen voor alle aanbieders van preventief gezondheidsonderzoek.

Kwaliteitsstandaard


NEN 8051 is aangeboden aan het Zorginstituut Nederland ter opname in het register. Dit proces loopt nog.

NEN: wat is het en wat doet het?


Goede afspraken over producten, diensten en werkwijzen zijn belangrijk. Is veiligheid in het geding, dan zijn ze zelfs van levensbelang. Zoals afspraken over speeltoestellen, woningen, ontruimingsplannen en cyber security. In Nederland is NEN al ruim 100 jaar het centrum van normalisatie. NEN helpt bedrijven en andere partijen om onderling heldere en toepasbare afspraken te maken. NEN vertegenwoordigt ook Nederlandse bedrijven en partijen om samen met centra in andere landen afspraken te maken op Europees en zelfs internationaal niveau

Bron: NEN

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen