Bevlogen Huisartsen bindt strijd aan met NZa; vergoedingen voor huisvesting en personeel zijn ontoereikend

Huisartsen krijgen een te krappe vergoeding voor hun praktijkkosten. Het gaat daarbij onder meer om de kosten voor huisvesting en personeel. De huisarts betaalt deze kosten noodgedwongen deels uit eigen zak. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de zorg. Om een reële vergoeding af te dwingen spant actiegroep ‘De Bevlogen Huisartsen’ een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)  Deze zaak dient donderdag 26 oktober 13.00 uur bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven in Den Haag.

Livestream 26 oktober zitting huisartstarieven


Donderdag 26 oktober om 13.00 uur behandelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) de zaak over de huisartstarieven 2023 en 2024 van diverse huisartsen(verenigingen) tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Waar gaat de zaak over?

De NZa heeft de huisartstarieven voor 2023 en 2024 gebaseerd op een kostenonderzoek over het jaar 2015 en deze tarieven geïndexeerd. Tegen dit besluit zijn verschillende huisartsen en belangenorganisaties van huisartsen opgekomen. De huisartsen vinden dat de huisartsenpraktijk sindsdien zodanig is veranderd en hun takenpakket is verzwaard en vergroot, dat de kosten niet meer op het kostenonderzoek van 2015 gebaseerd kunnen worden. De huisartsen vinden dat de tarieven niet kostendekkend zijn.

Deze zitting zal live te volgen zijn via een livestream. De link naar de Livestream vindt u hier: 

Zitting CBb huisartsentarieven 2023 en 2024 (nfgd.nl)U verlaat Rechtspraak.nl

Het is niet toegestaan om zonder toestemming eigen opnamen te maken van de livestream of de beelden te kopiëren, op te slaan of te bewerken.

De Bevlogen Huisartsen claimt op basis van zorgvuldig onderzoek bij 40 huisartsenpraktijken in het hele land, dat de NZa tarieven voor onder meer huisvesting en personeelskosten niet reëel en niet kostendekkend zijn. De Bevlogen Huisartsen wil dat huisartsen de ruimte hebben om goede zorg te leveren en het vertrouwen krijgen om te doen wat het beste is voor de patiënt.

Veel huisartsen hebben geen fatsoenlijke praktijkruimte


Uit het eigen onderzoek van De Bevlogen Huisartsen blijkt zonneklaar dat de vergoedingen van de NZa niet kostendekkend zijn. Gemiddeld geeft een praktijk 13% meer uit aan huisvesting dan wordt vergoed. Vier op de vijf huisartsen geeft aan last te hebben van het gebrek aan fatsoenlijke bedrijfsruimte. Dit leidt tot onwenselijke situaties als het instellen van een patiëntenstop of medewerkers die telefonische spreekuren vanuit huis moeten doen omdat er simpelweg geen plek is op de praktijk. Met als gevolg: patiënten zijn de dupe. Het onderzoek laat bovendien zien dat personeelskosten hoger zijn dan vergoed. Zo zijn de kosten voor een doksterassistente 13% hoger.

De zitting bij het CBb is donderdag 26 oktober vanaf 13.00 uur te volgen via een livestream van het CBb. Klik hier om de livestream te volgen. Meer informatie over De bevlogen Huisartsen is te vinden op www.debevlogenhuisartsen.nl.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen