NU’91: ‘Politici moeten nú harde keuzes maken voor de toekomst van de zorg’

De gezondheidszorg staat opnieuw op de achtergrond in de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, ondanks dat meer dan de helft van de Nederlanders het als een van de belangrijkste kwesties voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen beschouwt. Volgens NU’91, een beroepsorganisatie, is het cruciaal dat de politiek in de komende jaren moedige en doortastende beslissingen neemt om de toekomst van de zorg te waarborgen. Michel van Erp, de woordvoerder van NU’91, merkt op: “De partijprogramma’s bieden weinig hoop voor de toekomst. Het zijn vooral loze beloften, met weinig concrete plannen.”

Van Erp voegt eraan toe: “De gezondheidszorg verkeert al geruime tijd in zwaar weer, deels als gevolg van eerdere bezuinigingen in de politiek. Dit is een onderwerp dat ons allemaal raakt als maatschappij. Iedereen kent wel iemand – een grootouder, partner of andere geliefde – die zorg nodig heeft. Met de huidige verkiezingsprogramma’s lijkt het twijfelachtig of er tegen 2040 überhaupt genoeg zorgprofessionals zullen zijn om iedereen van adequate zorg te voorzien. De grote problemen, zoals personeelstekorten, een stijgende vraag naar zorg, vergrijzing en een hoog verloop onder zorgprofessionals, zijn voor iedereen zichtbaar. Tal van onafhankelijke rapporten en onderzoeken bevestigen deze zorgen. Het lijkt alsof politici dit probleem niet willen of durven erkennen.”

Volgens NU’91 is het van cruciaal belang dat de politiek loze en vage verkiezingsbeloften omzet in concreet en constructief beleid. Van Erp moedigt aan: “Wees bereid om te investeren in de gezondheidszorg en haar professionals. Pak salarisverschillen aan, verminder blijvend de administratieve lasten, en geef verpleegkundigen en verzorgenden meer zeggenschap over hun eigen werk en roosters. Het is nu tijd om de zorg de aandacht te geven die ze al zo lang verdient. De zorg is duidelijk een belangrijk thema voor de kiezers, dus waarom niet ook voor de politiek?”

Bron: NU’91

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een reactie

Recente artikelen