KNMG Artsenpanel: laat ook úw stem horen

Array

Acht onderzoeken werden het afgelopen jaar aan het nieuw ingerichte KNMG Artsenpanel voorgelegd. Met resultaat, want bijvoorbeeld het onderzoek naar de beleving van euthanasie kreeg veel landelijke aandacht en bracht helder naar voren dat euthanasie niet ‘even een spuitje geven’ is. Iedereen die via één van de federatiepartners bij de KNMG is aangesloten, kan deelnemen.

Wendela Hingst, directeur KNMG: ‘Het Artsenpanel is voor de KNMG een waardevolle bron om te weten wat er bij onze achterban speelt en waar behoefte aan is. Hoe meer artsen hun mening geven, hoe beter wij hen kunnen vertegenwoordigen.’ Een voorbeeld is het onderzoek naar WhatsAppgebruik onder artsen. In de media werd gesuggereerd dat artsen veel patiëntgevoelige informatie delen via deze dienst. Op basis van het KNMG-panelonderzoek kon dit worden ontzenuwd. Sjaak Nouwt, betrokken beleidsadviseur: ‘Veel artsen appen, maar het versturen van foto’s is geen reguliere activiteit. Ook is het merendeel van de ondervraagde artsen zich bewust van de privacy-en beveiligingsrisico’s. Tegelijk heeft dit onderzoek als effect dat artsen die wél veel appen, beter stil staan bij het anonimiseren van deze gegevens.’

Directe invloed
Artsen oefenen direct invloed uit op de adviezen en standpunten van de KNMG via het KNMG Artsenpanel. Dit panel, dat in 2015 opnieuw werd ingericht, bestaat uit ruim 4.500 artsen. Iedereen die via één van de federatiepartners bij de KNMG is aangesloten, kan zich aanmelden als deelnemer. Deelnemers hebben toegang tot een onlineomgeving waar alle resultaten worden gedeeld.

Betrokken artsen
Wendela Hingst: ‘Gemiddeld hebben we per onderzoek een response van 36%, wat hoog is voor dit soort onderzoek. Artsen zijn betrokken bij de KNMG en laten hun stem horen. Daar zijn we trots op en het helpt om namens artsen bepaalde punten op de agenda te krijgen. In het onderzoek naar de beleving van euthanasie hebben veel artsen hun tijd gestoken. Door alle landelijke media-aandacht, kregen we de kans aan een breed publiek te laten zien dat euthanasie niet ‘even een spuitje geven’ is. Dat het emotioneel belastend is, maar wel bij het vak hoort. In 2016 staan weer diverse onderzoeken gepland en ik hoop dat nog meer artsen zich aanmelden.’

Artsen, aankomend artsen en gepensioneerden artsen kunnen zich via de KNMG-website inschrijven. Waar dat kan, worden deelnemers rond de officiële publicatie van een onderzoek geïnformeerd over de resultaten.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen