Overgewicht 4- en 5-jarigen via ouders aangepakt

Array

Onderzoek naar effectiviteit trainingsprogramma GO4fit
Overgewicht kan het beste al zo vroeg mogelijk aangepakt en voorkomen worden. Daarom start de Universiteit Maastricht met een studie onder ouders van 4- en 5-jarigen met overgewicht in Zuid-Limburg. Onderzocht wordt of ouders met behulp van een trainingsprogramma (GO4fit) beter ondersteund kunnen worden bij het maken van gezonde keuzes in voeding en beweging. De resultaten van een eerste pilot vorig jaar waren veelbelovend. Er worden nog deelnemers voor de nieuwe studie gezocht.

Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met overgewicht. Dertien procent van de 4- en 5-jarigen in Nederland is te zwaar. Om te voorkomen dat kinderen op latere leeftijd nog steeds overgewicht hebben of obesitas ontwikkelen is het belangrijk om al zo vroeg mogelijk te starten met de preventie en aanpak van overgewicht. Het GO4fit-programma richt zich dan ook op ouders van 4- en 5-jarige kinderen met overgewicht om verdere gewichtstoename in de toekomst te voorkomen.
Het onderzoek wordt geleid door de uit Spaubeek afkomstige promovenda Sanne Gerards, van de vakgroep Gezondheidsbevordering. GO4fit staat voor ‘Gezond Opvoeden 4 (for) fit’. De pilot vorig jaar leverde al veel positieve reacties op van ouders over zowel de inhoud als het resultaat, zoals: ‘Er is echt veel verbeterd thuis’ en ‘ Prettig dat we niet de hele tijd horen wat we fout doen maar vooral hoe het wel moet’. Doel van de huidige studie is om op een grotere, wetenschappelijke manier het effect van het in Australie ontwikkelde programma aan te tonen. Mogelijk dat het dan op grotere schaal in Nederland wordt ingevoerd.

Deelnemen
Ouders kunnen alleen aan het GO4fit-programma meedoen als ze ook deelnemen aan het onderzoek. De deelnemende ouders worden verdeeld over twee groepen. De eerste groep ontvangt een TimeMachine (een hulpmiddel om het tv-kijk gedrag van het kind te reguleren), persoonlijk advies op maat over voorbeeldgedrag, en folders met adviezen over voeding, beweging en opvoeding. De tweede groep krijgt tien groepstrainingssessies en vier individuele telefonische sessies waarin ouders leren hoe ze de leefstijl van hun kind op een gezonde manier kunnen veranderen. Aanmelden kan op www.go4fit.nu.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht in samenwerking met de Academische Werkplaats van de GGD Zuid-Limburg. Het project wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Bron: Universiteit Maastricht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen