Rokende vrouwen gevoeliger voor longkanker dan mannen

Array

rokende-vrouwVrouwen zijn gevoeliger voor ziekten door roken. Een nieuwe studie over longkanker toont dat aan. De resultaten werden openbaar gemaakt tijdens een Europese conferentie over longkanker in Lugano. Vrouwen zouden vaker op jongere leeftijd kampen met longkanker dan mannen, ook al roken ze minder sigaretten. Ze hebben bovendien meer kans om longkanker te ontwikkelen. Dit bleek uit Zwitsers onderzoek onder 683 longkankerpatienten. Het onderzoek wees uit dat vrouwen vaak jonger zijn dan mannen als zij de ziekte krijgen. Het onderzoek werd uitgevoerd door Martin Frueh van het St Galen Canton Ziekenhuis in Zwitserland.

Longkanker is een ziekte van onze moderne tijd. In 1900 werd kwam longkanker bij vrouwen nog nauwelijks voor. Sinds de jaren zestig neemt het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker drastisch toe. Voor de 20e eeuw kwam longkanker eigenlijk niet voor. Inmiddels is het de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Maar ook steeds meer vrouwen krijgen longkanker. De oorzaak zou volgens Amerikaanse wetenschappers liggen bij een bepaald gen. Het gen, dat longkanker sterker doet ontwikkelen, zou bij dames vaker aanwezig zijn. Daarnaast zijn meer vrouwen  gaan roken, terwijl het percentage mannen dat rookt, is gedaald. Per jaar wordt bij ongeveer 9.000 mensen longkanker vastgesteld. Van al deze mensen heeft 90% gerookt. Ook mensen die passief meeroken hebben een verhoogde kans op het krijgen van longkanker. Toch krijgen ook niet-rokers longkanker, maar dat heeft waarschijnlijk te maken met erfelijke aanleg. De leeftijd waarop longkanker het meest voorkomt, ligt tussen de 60 en 80 jaar. De longartsen van de IJsselmeerziekenhuizen zien ruim 100 longkankerpatienten per jaar. Daarvan heeft 80% van de patienten niet-kleincellige longkanker en 20% kleincellige longkanker. Tweederde van de longkankerpatienten zijn mannen, eenderde is vrouw. In ongeveer 7% van de gevallen zijn de patienten jonger dan 45 jaar. Van deze groep is de helft man en de helft vrouw.

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen