Wet Cliëntenrechten verdrinkt kind met het badwater

Array

kind-badwaterVier patientenrechten worden thans onvoldoende wettelijk gefundeerd:
1. Het toestemmingsvereiste zoals geformuleerd in de WGBO vindt onvoldoende toepassing in AWBZ-voorzieningen. Zo is het voor menige client in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en ouderenzorg onduidelijk op welke zorg men kan rekenen
2. Het recht op afstemming zo is het soms in ketenzorgprogramma’s onduidelijk wie de eindverantwoordelijkheid draagt.
3. Het recht op keuze informatie; zo zou een huisarts die verwijst, aan de patient een overzicht moeten bieden van bijvoorbeeld afspraaktermijnen en ervaringsjaren van medisch specialisten die voor de verwijzing in aanmerking komen.
4. Het recht op inzage van het elektronisch patientendossier (EPD) zonder tussenkomst van de zorgaanbieder. Dus, als patienten op reis hun EPD willen (laten) inzien, moet dat kunnen zoals zij ook overal kunnen telebankieren.

Niet dat wetgeving over deze vier rechten de patientenzorg onmiddellijk ingrijpend doet veranderen, maar het is een stap in de goede richting. De Wet Clientenrechten Zorg (WCZ) waarvan vorige week een nieuwe versie uitkwam, gaat veel verder dan het wettelijk funderen van deze vier rechten. De WCZ beoogt alle patientenwetten zoals de Wet BIG, de BOPZ en de WGBO te vervangen.

Prof.dr. Guus Schrijvers heeft daartegen twee bezwaren:
1. Het is een giga-klus. Het is veel eenvoudiger om de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) te amenderen en de vier genoemde rechten daarin op te nemen.
2. De evaluaties van bestaande patientenwetten signaleren niet de noodzaak tot ineenschuiven van al die wetten. Door die nadruk op harmonisatie en vervanging bestaat het gevaar dat de vier genoemde nieuwe patientenrechten uit het zicht verdwijnen: dat vier kinderen in nieuw badwater verdrinken. Tot zover dit bericht.

In de Julius Masterclass Clinical Leadership voor medisch specialisten komen oude en nieuwe patientenrechten uitgebreid aan de orde. Hoe ga  je als leidinggevende specialist in het ziekenhuis of psychiatrisch ziekenhuis daarmee om? Het programma begint op 10 september en omvat tien middagen van 15.00 -19.00 uur. De laatste bijeenkomst vindt plaats op 11 maart 2010.
De cursus omvat de volgende thema’s:
1. Organisatie en financiering van de zorg: recente ontwikkelingen; 2. Inhoudelijke ontwikkelingen inclusief ICT;
3. Organisatie en Governance van het ziekenhuis; Zorgafspraken en DBC’s en
4. Kwaliteitsmanagement en –indicatoren.

Wilt u deelnemen aan deze Masterclass? Surf dan naar www.integratedcare.nl, klik door op nascholing en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

One thought on "Wet Cliëntenrechten verdrinkt kind met het badwater"

  1. Correctie op het bericht over de Wet cliëntenrechten zorg (WCZ) | Medicalfacts

    […] De WCZ beoogt alle patiëntenwetten zoals de Wet BIG, de BOPZ en de WGBO te vervangen, deze zin komt voor in een bericht van de vorige week over de Wet Cliëntenrechten Zorg. De zin klopt niet, aldus Julius gezondheidsjuriste en docente Monique Biesaart. Zij schrijft: De Wet BIG verandert nauwelijks. De Wet BOPZ wordt vervangen door Wet verplichte GGZ, maar dat staat los van de WCZ. WGBO wordt aanmerkelijk uitgekleed, maar blijft wel overeind. Verder vervangt de WCZ de Wet klachtrecht cliënten zorgsector en de Kwaliteitswet. Monique Biesaart volgt de WCZ nauwgezet en heeft inmiddels een heel dossier van stukken erover aangelegd. Zij is bereikbaar via [email protected] […]

Comments are closed.

Recente artikelen