Brein bevat netwerk van snelwegen

Array

Ruim tweederde van alle hersencommunicatie verloopt via een beperkt aantal `snelwegen’. Dat beschrijft hersenonderzoeker Martijn van den Heuvel van het UMC Utrecht in het tijdschrift PNAS van deze week.  Van den Heuvel brengt met speciale MRI-technieken in kaart hoe hersenverbindingen lopen. Hij kijkt waar verbindingen samenkomen in knooppunten en hij analyseert hoe informatie het efficientst van de ene naar de andere plek reist. Samen met collega’s analyseerde hij de hersenen van twee keer veertig gezonde vrijwilligers.

Uit Van den Heuvels onderzoek blijkt dat de hersenen beschikken over een centraal netwerk van snelwegen tussen belangrijke knooppunten. Dit netwerk omvat slechts twaalf procent van alle hersenverbindingen, maar omvat wel meer dan 50 procent van alle langeafstands-connecties in de hersenen. Het  snelwegennetwerk bestrijkt het het hele brein en neemt maar liefst 40 tot 70 procent van alle communicatie voor haar rekening.
“Dit netwerk van hersensnelwegen vormt de ruggengraat van de globale hersencommunicatie”, zegt Van den Heuvel. “Het netwerk trekt informatie naar zich toe, `bewerkt’ het en verspreidt het weer. Het vormt een centrale plaats in de hersenen voor lange afstandscommunicatie en integreert daarmee informatie van verschillende hersengebieden. Dat is cruciaal voor het normaal functioneren van onze hersenen. Verstoring van het netwerk zal de werking van de hersenen dan ook ernstig kunnen belemmeren.”

Van den Heuvel maakt gebruik van zogenaamde DTI-MRI-scans. DTI staat voor `diffusion tensor imaging’. Het is een methode waarmee hersenbanen zichtbaar te maken zijn. Van den Heuvel werkt samen met Olaf Sporns van Indiana University (VS).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen