Renske Leijten (SP): ‘Om de tafel weer terug in de zorg’

Array

Renske Leijten:
Maandag 23 augustus 2010 was ik op uitnodiging van Vilans op bezoek bij Atlant Zorggroep. Op de locatie Markenhof hebben ze de dialoog in de zorg zo positief versterkt, dat ze binnen het project ‘Het Goede Gesprek’ als voorbeeld dienen. Op de locatie waar 138 mensen wonen met Korsakov, maken ze met collega’s tijd om met elkaar te spreken over het werk. Daardoor is er een sfeer ontstaan van collegialiteit. En van elkaar aanspreken op zaken die beter kunnen en openheid over dilemma’s.

‘Vroeger probeerde je het niet over het werk te hebben als je met elkaar aan tafel zat. Nu weten we dat het cruciaal is om met elkaar te spreken over de inhoud en de omstandigheden’, vertelde een van de medewerkers mij. Maar dit is toch eigenlijk een een-tweetje, was mijn reactie. `Ja, maar we moeten elkaar hier wel scherp op houden. We hebben een beroep waarin altijd werk te doen is, met het gevaar dat je vergeet met elkaar af te stemmen en elkaar te leren kennen.’

Aanbellen bij de voordeur
Als SP Kamerlid ga ik regelmatig met lokale afdelingen `buurten in de buurt’. We bellen aan bij bewoners en vragen ze hoe het gaat. Is het prettig wonen, is alles naar wens? Of zijn er zaken die we gezamenlijk moeten en kunnen verbeteren. Juist door in gesprek te gaan, weet je waar (eenvoudige) oplossingen te vinden zijn. Wat mij bij Markenhof enorm beviel, is dat daar ook sprake is van buurten. Op het mooie terrein staan woningen voor bewoners. Die liggen aan een straat en vier straten vormen een buurt. Het woordgebruik is bewust gekozen en laat een visie zien op de zorg die ik een warm hart toedraag.

Welzijn en waardigheid van bewoners staan voorop. Alles is gericht op de voorkeuren en wensen van bewoners. Als een koerier, monteur of een nieuwsgierige parlementarier langskomt dan bellen zij, zoals dat hoort, aan bij de voordeur en moeten vragen of het schikt. Over huisdieren wordt niet moeilijk gedaan. De hond, kat en parkiet verhuizen mee met hun baasje. Een stukje groen kan worden omgebouwd tot geitenweide. De bewoners worden voortdurend gemotiveerd en geactiveerd. Niet als bezigheidstherapie, maar om een productieve bijdrage te leveren aan de gemeenschap die Markenhof is. Daaraan ontleen je namelijk eigenwaarde. Het enthousiasme van de medewerkers werkte zo aanstekelijk, dat ik snel een dag ga meelopen.

Productief versus financiering
Het is zinvol wat Vilans doet: Kamerleden laten zien wat het betekent om inhoud aan het werk te geven. Het project `Het Goede Gesprek’ is voor medewerkers en voor mensen die zorg nodig hebben van grote waarde. Dat wat in de gewone samenleving de normaalste zaak van de wereld is, namelijk even om tafel om dingen te bespreken, brengen zij (weer) de zorg in.

En natuurlijk is rustig bij een bewoner gaan zitten om hem te leren kennen gewoon zorg. Een medewerker die daar de tijd voor neemt is zeer productief bezig, ook al wordt dit door de financiering niet onderkend. Met collega’s spreken over kwaliteit en het werk is natuurlijk wezenlijk voor een goede sfeer. Het is duidelijk dat de medewerkers van Markenhof niets anders meer willen en zij stellen zich dapper teweer tegen het registratie-, indicatie- en administratiecircus dat Den Haag op hen afstuurt. Zij laten zich niet aan de ketting leggen door de foute zorgzwaartepakketten.

Bij het afscheid geven zij mij een exemplaar van hun dagelijkse portie papierwerk. Het is dik en weegt als een telefoonboek. Dit zal ik zeker meenemen naar de minister en weer eens een Goed Gesprek met hem aanknopen.

Bron: Vilans

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen