Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds (CCUFonds) ondergebracht bij Maag Lever Darm Stichting

Array

Het Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds (CCUFonds) bundelt de krachten met de Maag Lever Darm Stichting en heeft zijn gelden en onderzoeken overgeheveld. Dit met als doel om meer onderzoek naar de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa mogelijk te maken.
Het doel van het Crohn en Colitis Ulcerosa Fonds (CCUFonds) was het financieren van onderzoek naar de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, door inkomsten te werven van donateurs. Onderzoek dat zich vooral richtte op de kwaliteit van leven voor patiënten met deze chronische aandoeningen. Betere behandeling en meer onderzoek naar deze ziekten is één van de speerpunten van de Maag Lever Darm Stichting.

Chronische darmontstekingsziekten

In Nederland hebben tienduizenden mensen de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Beide ziekten vallen onder de verzamelnaam inflammatoire darmziekten (IBD), ofwel: chronische darmontstekingsziekten. De Maag Lever Darm Stichting wil, onder andere door het financieren van wetenschappelijk onderzoek, de kwaliteit van leven voor patiënten met deze chronische aandoeningen verbeteren en betere behandelmethoden mogelijk maken. De Maag Lever Darm Stichting ziet het als een versterking van haar lopende onderzoeksprogramma op IBD en neemt de drie lopende onderzoeken van het CCUFonds onder haar hoede:

  • ‘Happy IBD’ – Prof. Dr. Hankje Escher (Erasmus MC).
  • ‘Op zoek naar het granuloom: Crohn of colitis’ – Drs. Marieke Timmermans (Erasmus MC).
    • Noortje IJsennagger wil nieuwe aanknopingspunten vinden voor betere behandelingen van chronische darmonstekingen door te onderzoeken welke rol galzouten en darmbacteriën daarin spelen.
    • Reina Mebius doet onderzoek naar het eerder vaststellen van mensen met de ziekte van Crohn door een simpele bloedtest.
    • Dr. Rinske Weersma wil met zijn onderzoek een computermodel ontwikkelen dat in de toekomst met een ontlastingsmonster kan bepalen of iemand gezond is, PDS of IBD heeft.‘Analysis on the effect of eHealth and usual care in IBD patients with peripheral arthralgia’ – Dr. Andrea van der Meulen – de Jong (LUMC). 

      Deze onderzoeken worden toegevoegd aan de lijn van onderzoeken naar IBD die de Maag Lever Darm Stichting financiert, zoals:

    Donateurs CCUFonds

    Bent u bestaande donateur van het CCUFonds? Indien uw gegevens bekend waren bij hen, zullen wij u zo snel mogelijk schriftelijk op de hoogte stellen van de situatie met betrekking tot uw donateurschap en de vervolgstappen. Indien u donateur bent en verdere vragen heeft, kunt u contact opnemen met Annemarie Teske via [email protected].

    Bron: MDL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen