Bouwstenen van celwanden in bacteriën labelen voor nieuwe antibiotica

Array

In tijden van toenemende resistentie van bacterien tegen antibiotica is het noodzakelijk om een beter begrip te krijgen van de biochemische processen rondom de bacteriele celwand. Deze beschermt de cellen en vormt een primair doelwit voor antibiotica. Nick Olrichs ontwikkelde voor zijn proefschrift een methode waarbij bouwstenen van de celwand, gelabeld met een bepaalde functionele groep, in de celwand worden ingebouwd. De voordelen van deze methode zijn dat het voor verschillende doeleinden en in levende cellen kan worden toegepast.

Olrichs laat zien dat het mogelijk is door gebruik van fluorescente bouwstenen bepaalde metabolische processen zichtbaar te maken zijn. Zijn methode is ook geschikt om eiwitten die een interactie met de celwand hebben te identificeren, wat mogelijk nieuwe doelwitten voor antibiotica kan opleveren.

Daarnaast keek Olrichs naar de rol die de belangrijke celwandbouwsteen Lipide II kan spelen in het verstoren van de synthese van de celwand. Hij trachtte de bindingsplek van Lipide II in een voor de bouw van de celwand belangrijk eiwit te identificeren. Hij onderzocht ook het werkingsmechanisme van een potentieel nieuw antibioticum. De resultaten hiervan duidden op een specifieke interactie van de stof met de belangrijke celwandbouwsteen Lipide II, waardoor deze mogelijk niet ingebouwd kan worden.

15-06-2010, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Nick Olrichs, Scheikunde
Proefschrift: Bugging the cell wall of bacteria. Novel insights into the biosynthesis of peptidoglycan and its inhibition.
Promotor 1: Prof. dr. B. de Kruijff
Promotor 2: Dr. E. J. Breukink

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen