Streekziekenhuis Koningin Beatrix stroomlijnt zorg aan patiënten met geheugenproblemen

Array

Jarenlange samenwerking tussen de vakgroepen neurologie en klinische geriatrie nu bevestigd in de geheugenpoli. Mensen die kampen met geheugenproblemen hebben meer moeite om dingen te onthouden. Bijvoorbeeld namen, gezichten en telefoonnummers. Ook kan het zijn dat ze niet meer weten hoe iets werkt, zoals de afstandsbediening van de tv. Het zijn vooral de neurologen en de klinisch geriater die deze mensen behandelen. Zij hebben door de jaren heen de nodige expertise opgebouwd en dat heeft ertoe geleid om de al bestaande samenwerking verder uit te bouwen in een geheugenpoli. Deze poli is bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar. De huisarts of de specialist verwijst deze mensen door.

V.l.n.r.: Klinisch geriatier Marieke Hartgerink, verpleegkundig specialist geriatrie Marianne Ubbink en neuroloog Coos de Ruiter: “Met de ontwikkeling van de geheugenpoli hebben we een win-win situatie bereikt. Aan de ene kant bieden we patienten voordeel, aan de andere kant zetten we de zorg efficienter neer.”
V.l.n.r.: Klinisch geriatier Marieke Hartgerink, verpleegkundig specialist geriatrie Marianne Ubbink en neuroloog Coos de Ruiter: “Met de ontwikkeling van de geheugenpoli hebben we een win-win situatie bereikt. Aan de ene kant bieden we patienten voordeel, aan de andere kant zetten we de zorg efficienter neer.”

Het programma van de geheugenpoli bestaat uit twee onderdelen. Neuroloog de Ruiter: “Allereerst richten we ons op de lichamelijke factoren die van invloed zijn op het geheugen. We willen uitsluiten of er een lichamelijke oorzaak is voor de problemen. Er zijn namelijk aandoeningen waarvan bekend is dat ze geheugenproblemen kunnen veroorzaken.” Klinisch geriater Hartgerink vult aan: “Mocht dit niet aan de orde zijn, dan richten we ons op het specifieke geheugenonderzoek. Dit zijn geheugentesten, die de patienten doen. Zelf noemen we dit het neuropsychologisch onderzoek. Bij beide onderdelen is een team van deskundigen betrokken.”

Als de diagnostiek is afgerond, heeft de patient een gesprek met de klinisch geriater of de neuroloog, afhankelijk van het gebied waar de geheugenproblemen zich manifesteren. Hier wordt meteen het behandeltraject besproken. Naast de patient is er op de geheugenpoli ook volop aandacht voor de naaste familie. Als patient en familie dit wensen, wordt de familie betrokken bij het onderzoek en de behandeling.

Nu de geheugenpoli draait richten de vakgroepen neurologie en klinische geriatrie in het SKB zich alweer op de volgende ontwikkeling; het opzetten van een valpoli. De voorbereidingen zijn in volle gang en later dit jaar opent ook deze poli zijn deuren.

Bron:www.skbwinterswijk.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen