Sigaretten helpen niet om af te vallen

Array

Mensen die nooit rookten komen minder gewicht bij dan actieve rokers of sigarettenverslaafden die gestopt zijn. Dat blijkt uit een langdurig onderzoek.

Gewichtstoename

De onderzoekers bestudeerden 7565 mensen gedurende 50 maanden op basis van geslacht, leeftijd, BMI, levensstijl en eetpatronen. De gewichtstoename van mensen die stopten met roken tijdens de studie was hoger hoe meer sigaretten ze dagelijks rookten bij de aanvang van de studie. Degenen die bleven roken, werden ook dikker dan niet-rokers.

Reden om niet te stoppen
De onderzoekers bevestigen dat een nicotineverslaving geen efficiente manier is om obesitas te voorkomen. Een sigarettenverslaving in combinatie met overgewicht is schadelijk voor de cardiovasculaire gezondheid. Het verhoogt ook het risico op kanker. Experts zeggen dat de angst voor gewichtstoename voor vele verslaafden een reden is om niet te stoppen met roken, zeker bij vrouwen. (

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen