Tot tweemaal veroordeelde arts zou werken als cruiseschip-arts

Array

De arts, die twaalf en zes jaar geleden werd veroordeeld wegens ontucht met patiënten en het in bezit hebben van kinderporno, zou nog steeds werken als arts. Afgelopen week ontving de redactie van MedicalFacts twee tips. De tipgevers vertelden dat de inmiddels 67 jarige Dr. W. werkzaam zou zijn als scheepsarts aan boord van een cruiseschip. De arts werd in juni 2001 veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk en mocht vier jaar zijn beroep niet uitoefenen. De rechters achten bewezen dat hij ontucht pleegde met enkele patiënten en pupillen van sportclubs die hij begeleidde. In 2007 volgde weer een straf voor de gewezen huisarts.

Als een hulpverlener dergelijke misstappen begaat, zou dit moeten leiden tot een aantekening in het BIG-register. cruiseschip arts scheepsarts
Deze aantekeningen worden niet altijd gemaakt op grond van rechtelijke uitspraken, zoals uit de zaak met R.W. blijkt. De inschrijving in het BIG-register kan na een civiel-, tucht- of strafrechtelijke uitspraak kunnen worden doorgehaald. Een beroepsbeoefenaar mag zijn/haar titel dan niet meer gebruiken of als zodanig werkzaam zijn. Doet hij/zij dat wel, dan is betrokkene strafbaar.

Omdat W. nog staat ingeschreven in het BIG-register als arts wordt de schijn gewekt dat men er bij R.W. op kan vertrouwen te maken te hebben met een arts geen die verleden heeft van ontucht met patiënten en zedendelicten. Of iemand een kundig arts is zegt dus niets over ernstige misstanden die de vertrouwelijke relatie tussen patiënt-arts en werkgever ernstig kunnen bedreigen. In tegenstelling tot de in opspraak geraakte Jansen Steur, mag R.W. zijn beroep ook in Nederland uitoefenen.

MedicalFacts heeft inmiddels ook andere strafzaken in onderzoek waarbij het vermoeden bestaat dat veroordeelde artsen geen aantekeningen hebben gekregen in hun registratie en in het BIG-register als bevoegd staan geregistreerd, ondanks ernstige vergrijpen. De kwestie R.W. is dus geen incident maar zijn voorbeelden een structureel disfunctioneren van IGZ en de gebrekkige betrouwbaarheid van het BIG-register. MedicalFacts verwacht hierover komende week nader te kunnen berichten.

UPDATE 18:22 uur: Een oplossing zou kunnen zijn om altijd een medisch tuchtrechter te betrekken bij een strafzaak tegen BIG-geregistreerden. En dan vooral bij zaken waarbij je zou kunnen verwachten dat dergelijk gedraging in de beroepsuitoefening ook een bedreiging kan zijn voor de vertrouwelijkheid van de relatie arts-patient zoals bij ontucht, mishandeling, valsheid in geschrifte, vergrijpen waarbij verslavingen een rol spelen, dronkenschap, aggressie, moord, dood door schuld en oplichting.

Janine Budding, Hoofdredacteur MedicalFacts

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen