Probiotica hebben gunstig effect op gewichtsbeheersing tijdens zwangerschap

Array

baby zwanger probiotica overgewicht obesitasVrouwen die in het eerste Trimester van de zwangerschap probiotica krijgen, een kleinere aantal een gevaarlijke vorm van obesitas kreeg. Finse onderzoekers vandaag hun onderzoek tijdens een Europese Obesitas Congres in Amsterdam gepresenteerd, zo meldt MedicalNewsToday.

Probiotica zijn bacterien die helpen om een gezonde bacteriele evenwicht in het spijsverteringskanaal, door vermindering van de groei van schadelijke bacterien. Ze maken deel uit van de normale spijsvertering en spelen een rol bij de bestrijding van ontstekingen. Onderzoekers doen al een aantal jaar onderzoek naar de mogelijkheden van het gebruik van probiotische supplementen om het effect op storning in de spijsvertering te onderzoeken. Meer recentelijk, zijn onderzoekers zijn begonnen met het onderzoeken of het evenwicht van bacterien in de darm kunnen een rol spelen bij het maken van mensen vet en of aanpassing van dat evenwicht zou kunnen helpen om obesitas te voorkomen.

“The results of our study, the first to demonstrate the impact of probiotics-supplemented dietary counselling on adiposity, were encouraging,” said Kirsi Laitinen, a nutritionist and senior lecturer at the University of Turku in Finland who presented her findings on Thursday at the European Congress on Obesity. “The women who got the probiotics fared best. One year after childbirth, they had the lowest levels of central obesity as well as the lowest body fat percentage.”

“Central obesity, where overall obesity is combined with a particularly fat belly, is considered especially unhealthy,” Laitinen said. “We found it in 25% of the women who had received the probiotics along with dietary counselling, compared with 43% in the women who received diet advice alone.”

In het onderzoek werden 256 vrouwen werden verdeeld in drie random groepen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap. De Finse onderzoekers gaven probiotica en dieetadvies, of een placebo en dieetadvies, of alleen placebo zonder dieetadvies. De vrouwen gebruikten de probiotica of placebo’s vanaf de derde maand zwangerschap tot 6 maanden na de bevalling. Twee van de groepen met dieetadies over wat is aanbevolen tijdens de zwangerschap en een gezonde gewichtstoename in relatie tot een optimale foetale ontwikkeling. Ze kregen eten met enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren. Kregen ze met vezels verrijkte pasta en ontbijtgranen mee naar huis. Een groep kreeg  probiotica capsules voor dagelijks gebruik, deze bevatte Lactobacillus en Bifidobacterium. De andere groep kreeg placebo capsules en dieetadvies. Een derde groep kreeg placebo capsules en geen dieetadvies. Alle vrouwen kregen tot 6 maanden na de bavalling de capsules.

De onderzochte vrouwen werden aan het begin van de studie gemeten. Deze resultaten werden aan het einde van de studie weer gewogen en de taille omtrek gemeten en de huidplooi meting gedaan.

Obesitas – gedefinieerd als een body mass index (BMI) van 30 of meer of een middelomtrek van meer dan 80 centimeter – werd gevonden in 25% van de vrouwen die uit de probiotica en dieetadvies groep. 43% van de vrouwen die hebben alleen dieetadvies hadden gekregen ontwikkelde obesitas en 40% van de vrouwen die geen dieetadvies noch probiotica hadden gekregen. Het gemiddelde percentage lichaamsvet in de probiotica-groep was 28%, vergeleken met 29% in het dieetadvies groep en 30% in het derde groep.

Laitinen zei verder dat het onderzoek nodig is om de potentiele rol van probiotica in de strijd tegen obesitas te onderzoeken.De onderzoekers blijven de vrouwen en hun baby’s volgen om te zien of het geven probiotica tijdens de zwangerschap ook invloed heeft op de gezondheid in de kinderen.

“Het voordeel van het bestuderen van zwangere vrouwen is dat het de onderzoeker in de gelegenheid stelt om de gevolgen niet alleen voor de vrouwen, maar ook op hun kinderen te onderzoeken. Bacterien worden doorgegeven van moeder op kind via de geboorte kanaal, maar ook via de moedermelk .De onderzoekers willen nu ook nagaan wat het effect van de probiotica is op de baby’s.

Bron: European Association for the Study of Obesity in Medical News Today & C2W

Recente artikelen