NVZ: tevreden met aanpak onduidelijke regelgeving

Array

spooknota-200x180Dit is een origineel bericht van NVZ
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is tevreden met de afspraak met de NZa, VWS en de zorgverzekeraars om de onduidelijke regelgeving over declaraties op te lossen. Het gaat om duidelijkheid zowel voor de toekomst als over de jaren 2013 en 2012. Alle betrokken partijen erkennen dat het proces en de keten van regelgeving, declaratie en controle, verantwoording en toezicht beter op elkaar afgestemd moeten worden. NVZ voorzitter Yvonne van Rooy: “Het is heel goed voor de sector dat er overeenstemming is bereikt over een oplossing. Daarbij voelen we ons als ziekenhuizen gehoord over het zeer ingewikkelde declaratiesysteem”.

Zicht op goedgekeurde jaarrekening
De afspraak houdt in dat ziekenhuizen zelf onderzoek doen naar ingediende declaraties over de jaren 2013 en 2012. Het onderzoek wordt beoordeeld door externe accountants. De NZa richt een helpdesk in om onduidelijke regelgeving weg te nemen. Deze aanpak is overeengekomen naar aanleiding van de audit alert die de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in maart van dit jaar uitbracht. De aanpak biedt meer zekerheid voor de verantwoording en goedkeuring van de jaarrekeningen.

Audit Alert
Op 21 maart heeft de NBA een Audit Alert uitgebracht met betrekking tot de jaarrekeningen van ziekenhuizen. Kern van deze Audit Alert is dat de omzetcijfers naar het oordeel van de accountants nog te veel onzekerheden bevatten. Dat heeft te maken met de samenhang tussen onduidelijkheden in de NZa-regelgeving, de controles daarop door zorgverzekeraars en de aanpassingen in de administratieve organisatie en interne controle van ziekenhuizen naar aanleiding van de invoering van DOT en prestatiebekostiging per 2012.

Duidelijke regelgeving en meer ruimte voor onderlinge afspraken
Met de betrokken partijen is afgesproken dat voor het eerstkomende verantwoordingsjaar de spelregels en interpretatie van regelgeving vooraf duidelijk zijn voor alle partijen. Hiertoe wordt onder leiding van NZa actie ondernomen. Voor de periode na 2015 wordt met de betrokken partijen onderzocht hoe verdere vereenvoudiging van regels mogelijk is. Op deze manier krijgen zorgverzekeraars en ziekenhuizen meer ruimte om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de inkoop en levering van goede zorg aan patiënten.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen