Bolletjes om weer te proeven

Array

Twee jaar geleden ging diëtiste Annemarie Klomp van verpleeghuis Talmahof in Lelystad knutselen met eetbare bolletjes, die zij verstopte in een gaasje. Voor bewoners die al jarenlang sondevoeding hadden en nooit meer iets konden proeven, ging er een wereld open. Met het bolletje proeven ze weer rodekool, drop of zelfs een borrel. Papilpret geeft weer smaak aan het leven van mensen die afhankelijk zijn van sondevoeding. De vinding van diëtiste Klomp van Verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord laat de patiënten na jaren weer eens patat of boerenkool proeven. Nutricia Nederland heeft interesse in Papilpret. Sondevoeding wordt via een slangetje in het lichaam gebracht en iets proeven is er dan niet bij. Mensen gaan dat volgens Klomp erg missen. ,,Een maaltijd op een verpleegafdeling is een van de weinige hoogtepunten op een dag. Om je heen zit iedereen wel achter de rode kool met een gehaktbal.” Dat ging Klomp zo aan het hart, dat ze twee jaar geleden samen met een logopedist Papilpret ontwikkelde. Het is een bolletje voedsel, waarom een niet-steriel gaasje wordt gewikkeld, dat patiënten niet kunnen stukbijten. Knabbelend en zuigend op het bolletje in de mond kunnen mensen weer genieten van wat dan ook. Klomp: ,,Je proeft wel, maar eet niet. Vooral drop en pepermunt wordt erg gewaardeerd. Dat is een traktatie na een paar jaar niets proeven. Dan hebben de papillen weer pret.” De patiënten kunnen ook ervaren hoe vla, soep en een drankje smaken. Daarin wordt een wattenbolletje gedrenkt, dat in het gaasje wordt gebracht. ,,Een meneer wilde ontzettend graag cola-tic proeven. Met de Papilpret was dat mogelijk. Een moeder lag op sterven en zij wilde ontzettend graag weer eens koffie drinken met haar zeven kinderen. Dat lukte met Papilpret en was een ontzettend kostbaar moment voor de familie”, zegt Klomp.

De slogan Ik wil Bolletje! bestond al, vandaar dat Klomp de vinding ‘Papilpret’ noemde. Het is eigenlijk heel simpel. Op een gaasje van 10 bij 10 leg je op een van de hoeken een bolletje voeding. Je vouwt dat in elkaar en doet er leukopor omheen, zodat de voeding als een bolletje geïsoleerd zit.

De bewoner kan er op sabbelen en krijgt zo de smaak van de verpakte voeding in zijn mond.Vloeistoffen, zoals cola-tic, worden op een wattenbolletje gesprenkeld dat op soortgelijke wijze wordt verpakt. Om bolletjesslikken te voorkomen, wordt het bolletjesgaas met een veiligheidsspeld vastgezet aan de kleding van de bewoner.

Recent deed Golden Tulip-topman H. Kennedie een onderzoek om ‘het culinair belevingsmoment te optimaliseren’ in verpleeghuizen. Daar zijn ze voor deze patiëntencategorie in Emmeloord zeker in geslaagd.

Overigens wordt er gewerkt met een strikt protocol: de logopediste en/of diëtiste beoordeelt welke patiënten in aanmerking komen. Het bolletje voeding zit zo strak in het gaasje verpakt dat er geen voeding in de mond van de bewoner terechtkomt. Gaat er onverhoopt toch iets mis, dan wordt de mond-keelholte uitgezogen volgens protocol.

Tot groot genoegen van Klomp is er nu ineens volop publiciteit en belangstelling voor Papilpret (Nutricia schijnt geïnteresseerd te zijn), dat ook gebruikt kan worden bij terminale patiënten met slikproblemen.

Papilpret geeft weer smaak aan het leven van mensen die afhankelijk zijn van sondevoeding. De vinding van diëtiste Klomp van Verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord laat de patiënten na jaren weer eens patat of boerenkool proeven. Nutricia Nederland heeft interesse in Papilpret. Sondevoeding wordt via een slangetje in het lichaam gebracht en iets proeven is er dan niet bij. Mensen gaan dat volgens Klomp erg missen. ,,Een maaltijd op een verpleegafdeling is een van de weinige hoogtepunten op een dag. Om je heen zit iedereen wel achter de rode kool met een gehaktbal.” Dat ging Klomp zo aan het hart, dat ze twee jaar geleden samen met een logopedist Papilpret ontwikkelde. Het is een bolletje voedsel, waarom een niet-steriel gaasje wordt gewikkeld, dat patiënten niet kunnen stukbijten. Knabbelend en zuigend op het bolletje in de mond kunnen mensen weer genieten van wat dan ook. Klomp: ,,Je proeft wel, maar eet niet. Vooral drop en pepermunt wordt erg gewaardeerd. Dat is een traktatie na een paar jaar niets proeven. Dan hebben de papillen weer pret.” De patiënten kunnen ook ervaren hoe vla, soep en een drankje smaken. Daarin wordt een wattenbolletje gedrenkt, dat in het gaasje wordt gebracht. ,,Een meneer wilde ontzettend graag cola-tic proeven. Met de Papilpret was dat mogelijk. Een moeder lag op sterven en zij wilde ontzettend graag weer eens koffie drinken met haar zeven kinderen. Dat lukte met Papilpret en was een ontzettend kostbaar moment voor de familie”, zegt Klomp.

One thought on "Bolletjes om weer te proeven"

  1. Hier was ik naar op zoek! Geweldig om te weten. Hoop dat de logopediste hiermee aan de gang wil!Groeten TonBolsward

Comments are closed.

Recente artikelen