Sunny wordt een beetje moe van de discussies over salarissen zorgbestuurders

Array

De afgelopen dagen liet de vereniging van zorgbestuurders (NVZD) weten dat zij niet willen ingaan op de wens van het kabinet om hun salarissen in te perken. Ik word eerlijk gezegd een beetje moe van dit soort discussies. Zelf noemen ze hun inkomen ‘maatschappelijk verantwoord’. Waar hebben we het eigenlijk over? Een salaris van een Minister President en honderden salarissen van goede managers. Tuurlijk heb je er hier en daar wat luchtverplaatsers tussen zitten en die moeten wat mij betreft snel het veld ruimen.
ABVAKABO FNV vindt dat het afgelopen moet zijn met de zelfverrijking van de zorgbestuurders. Jenneke van Pijpen, vice-voorzitter, zegt hier het volgende over: "Als ze weigeren zich te houden aan de normen die het kabinet voorstelt, hebben wij nog een andere oplossing: ook bestuurders zijn van harte welkom onder de werkingssfeer van de CAO! Voorwaarde is wel dat er dan sectorbreed wordt onderhandeld over de CAO." Kom op Jenneke, zet je schoudertjes liever op de salarissen van verplegers en ambulancepersoneel.
Die worden schandalig laag betaald omdat er massaal aan een noodrem wordt getrokken om de kosten van de zorg binnen de perken te houden maar met bosjes vallen ze af en komen in de WAO omdat het zo’n easy baantje is. Niet dus. Merendeel is HBO geschoold en verdienen niet wat andere medewerkers met hetzelfde opleidingsniveau verdienen.

ABVAKABO FNV signaleert een toenemende kloof tussen de lonen van de zorgbestuurders en de mensen op de werkvloer. Ik signaleer een toenemende kloof tussen het kabinet en de werkers is de zorg. Ik signaleer dat het niveau van de minister van VWS en zijn MP in verhouding staan tot wat ze verdienen. Hoe was het ook alweer. Wie peanuts betaald krijgt apen. In de zorg gaat dat niet vanwege die BIGwet. Het ultieme middel om de lonen massaal laag te kunnen houden en door ze te verwijten dat ze zich niet over de rug van een ander mogen verrijken. Ik ben nog nooit een arts of een verpleegkundige tegen gekomen die dat deed. Want beroepen in de zorg zijn en blijven beroepen waar je voor kiest vanuit een soort roeping. Wat onacceptabel is en is dat er discussie bestaat over salarissen van managers terwijl het hele probleem simpel op te lossen is. Verhoog het salaris van de MP en in een klap zijn we van deze zinloze discussie af. Die salarissen van topmanager zijn maar een druppel op de gloeiende plaat. Nederland is meer gebaat bij een stelsel waarin kwalitewit en kwantiteit gewaarborgd zijn. Vooral richting de medewerkers die dagelijks hard werken om de zorginstellingen draaiend te houden. En een ministerie die naar deze mensen gaat luisteren omdat ze best wat zinnigs te melden hebben en ook over een toekomstvisie beschikken.
Van Pijpen kan er veel aan doen om solidair te zijn met de mederwerkers in de zorg. Ervoor zorgen dat ambulancechauffeurs niet bestolen worden door dit kabinet. Maar ook ervoor zorgen dat politiemensen zich niet ecxtra hoeven bij te verzekeren van wege de nieuwe zorgverzekeringswet. Die moeten zich duurder verzekeren omdat ze risico’s lopen in hun beroep en de overheid hier niet voor op wil draaien. Dat is gewoon bezopen.
De zorg heeft goed management nodig en die managers mogen een goed salaris verdienen, maar als het aan ABVAKABO FNV ligt, een salaris met een plafond. Het plafond van de minister-president." Ik ben niet voor het verhogen van een salaris van iemand die niet goed functioneert, iemand die niets doet met kritiek op zijn of haar functioneren. Maar als daarmee die hele discussie over de salarissen van managers in de zorg kan stoppen. Doe er dan maar wat salaris bij voor JPB. Of die rapportjes in opdracht van VWS zo goedkoop zijn. Kijk eens na wat daarvan het uurtarief is en vergelijk die eens met het salaris van onze MP:

2 thoughts on "Sunny wordt een beetje moe van de discussies over salarissen zorgbestuurders"

  1. Sunny, dondervogels is het niet met je eens.

  2. Ook Agnes Kant wil de salarissen aan banden leggen, de banden van JPB

    SP-Kamerlid Agnes Kant stelt vandaag voor om een maximumsalaris in te voeren voor bestuurders van zorgverzekeraars. Kant: ‘Zorgverzekeraars worden met de nieuwe wet private instellingen, maar ze worden betaald uit publiek geld, premiecenten in een verplichte collectieve verzekering. Publiek geld moet niet verdwijnen in megasalarissen.’

    Volgens de SP hoeft niemand in de (semi-)publieke sector meer te verdienen de minister-president, die de hoogste functie bekleedt. ‘Publiek geld hoort zeer zorgvuldig besteed te worden. Er worden aan zorgverzekeraars allerlei eisen gesteld, neem bijvoorbeeld de acceptatieplicht en het verplichte basispakket. Waarom zouden we dan geen eisen kunnen stellen aan de salarissen aan de top, die uiteindelijk ook met publiek geld worden betaald?’

    De SP heeft vandaag een wijzigingsvoorstel ingediend bij het debat over de invoeringswet voor het zorgstelsel. Het maximumsalaris wordt hierin gekoppeld aan het afgeven van een vergunning.

Comments are closed.

Recente artikelen