Leven zonder bril eindelijk mogelijk na staaroperatie met nieuwe kunstlens

Array

TNS NIPO: 96 procent van de staarpatiënten draagt na een staaroperatie nog steeds (lees)bril

In het Oogziekenhuis Rotterdam (OZR) voeren drs. B.L.M. Zijlmans, oogarts van Het Oogziekenhuis Rotterdam en dr. R.M.M.A. Nuijts, oogarts van het Academisch Ziekenhuis Maastricht vandaag een staaroperatie uit met de nieuwste generatie multifocale kunstlenzen om staar en ouderdomsverziendheid te behandelen: de AcrySof ReSTOR(r) implantlens van Alcon. Deze nieuwste kunstlens maakt, in tegenstelling tot de huidige kunstlenzen, voor het eerst een leven zonder (lees)bril mogelijk en biedt scherp zicht voor zowel dichtbij als veraf. Dit komt tegemoet aan de wens van ruim een kwart van de staarpatiënten, die nog geen staaroperatie hebben ondergaan, om geen bril meer nodig te hebben na deze operatie. Nu heeft 96 procent van de patiënten na een staaroperatie nog een bril nodig.

Staar(cataract) is een natuurlijke vertroebeling van de ooglens. Staar is een ouderdomsverschijnsel dat vooral voor komt bij mensen boven de 65 jaar. Staar is met een operatie te verhelpen waarbij de natuurlijke lens wordt vervangen door een kunstlens. Per jaar ondergaan meer dan 120.000 mensen deze ingreep. Daarmee is het dé meest voorkomende operatie in Nederland.

Staaroperatie verbetert dagelijks leven
TNS NIPO deed in opdracht van Alcon onderzoek naar de ervaringen van (ex-) staarpatiënten. De resultaten van dit onderzoek zijn vandaag gepresenteerd. Het onderzoek is uitgevoerd onder 532 (ex-) staarpatiënten, waarvan 48 procent staar heeft en hier nog niet aan geopereerd is, en 52 procent wel aan staar geopereerd is.
Van de respondenten die wel geopereerd zijn, vindt 92 procent de kwaliteit van leven na de operatie verbeterd. Vooral fietsen, autorijden en mensen van afstand herkennen zijn weer heel goed mogelijk. Een vijfde van de ex-staarpatiënten vindt het vervelend dat ze na de operatie nog een bril moeten dragen.

Een leven zonder bril
86 procent van alle respondenten ondervindt of ondervond voor de operatie in lichte of sterkere mate beperkingen van staar. Deze groep wordt of werd met name beperkt bij het lezen (61%), mensen van een afstand herkennen (51%), nachtblindheid (45%) en autorijden (41%). Van de ondervraagden die nog geen staaroperatie hebben ondergaan, vindt 28 procent het (zeer) belangrijk om na de staaroperatie geen bril meer nodig te hebben.

De nieuwste behandeltechniek

De technieken en kunstlenzen die bij staaroperaties worden toegepast, worden continu verder verfijnd. Alcon, een wereldwijde producent van toepassingen voor de oogheelkundige zorg, zoals lenzen en chirurgische apparatuur, introduceert de nieuwste generatie multifocale kunstlenzen: AcrySof ReSTOR(r). In de ontwikkeling van deze lens is rekening gehouden met het scherpstellend vermogen van de menselijke lens. De lens beschikt over een uniek optisch patroon, waardoor het natuurlijk scherpstellend vermogen van de ooglens benaderd wordt. De resultaten zijn uitstekend. In de meeste gevallen kan de patiënt veraf en dichtbij zonder bril duidelijk en scherp zien. Tevens biedt deze kunstlens, net als de menselijke lens, beschermende eigenschappen tegen het schadelijke UV- en paarsblauwe licht.

Live staaroperatie in beeld
Het afgelopen jaar heeft dr. Nuijts de werking van de ReSTOR lens nader onderzocht en vooral gelet op de verbeterde leesprestaties. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat 85% van de patiënten na een ReSTOR-operatie geen bril meer nodig heeft voor veraf zien én voor lezen. Oogheelkundig is dit een grote stap voorwaarts en de patiënt is zeer tevreden’, aldus dr. Nuijts. Tijdens een live-operatie vandaag, tonen dr. Nuijts en drs. Zijlmans deze nieuwste behandeltechniek en gaan zij in op de laatste en toekomstige ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van staar.

Het Oogziekenhuis Rotterdam
Als het enige zelfstandige oogziekenhuis van Nederland fungeert Het Oogziekenhuis Rotterdam als topzorginstituut voor oogheelkundige zorg. Het Oogziekenhuis is een ‘Center of Excellence’, wat inhoudt dat zorg, opleiding en research volgens de criteria zijn van de American Association of Eye and Ear Hospitals. Jaarlijks worden ruim 12.000 operaties uitgevoerd en 140.000 patiënten poliklinisch gezien. Klantgerichtheid, dagbehandelingen, eigentijdse huisvesting, efficiënte bedrijfsvoering en uiteraard een innovatief personeelsbeleid zijn voor Het Oogziekenhuis kritische succesfactoren.

Alcon
Alcon, een internationaal bedrijf, gespecialiseerd in research, ontwikkeling en productie van producten voor oogzorg. Wereldwijd werken er zo’n 12.000 medewerkers bij Alcon. De concernomzet in 2005 was ruim $ 4,3 miljard, een stijging van bijna 12% in vergelijking met 2004. Het gezaghebbende Amerikaanse blad ‘Fortune’ noemde Alcon in de top 100 van beste bedrijven om voor te werken, voor het zevende jaar op rij.
Het succes van Alcon in de zeer concurrerende markt van de oogzorg is direct gerelateerd aan de langdurige toewijding aan research. De Alcon groep is van plan om in de komende 5 jaar meer dan 2 miljard dollar te investeren in ooggerelateerd onderzoek.

Samenvatting resultaten TNS NIPO onderzoek

Staarpatiënten:
– 48% van de steekproef heeft staar en is nog niet geopereerd aan staar
– 49% van deze groep is man en 51% is vrouw
– 23% van deze groep is tussen de 50-64 jaar en 77% is 65 jaar of ouder

Ex-staarpatiënten:
– 52% van de steekproef is geopereerd aan staar
– 45% van deze groep is man en 55% is vrouw
– 16% van deze groep is tussen de 50-64 jaar en 84% is 65 jaar of ouder

Hinder
– 28% ondervindt, of ondervond, in sterke mate hinder van staar
– 58% ondervindt, of ondervond, in lichte mate hinder van staar
– 14% ondervindt, of ondervond, voor operatie geen hinder

Van de (ex-)staarpatiënten heeft of had:
– 61% hinder bij het lezen en 51% hinder bij mensen van afstand herkennen
– 45% last van nachtblindheid en 41% hinder bij autorijden
– 39% last van overgevoelig voor licht en 29% hinder bij uitoefenen van hobby’s
– 27% hinder bij het zien van diepte

Operatie
42% van de staarpatiënten die nog niet geopereerd zijn, is van plan een staaroperatie te ondergaan. 17% is dit niet van plan en 41% weet het nog niet.

(Lees)bril
Van de mensen die een staaroperatie overwegen, vindt
– 28% het (zeer) belangrijk na de operatie geen bril meer te hoeven dragen
– 28% het (zeer) onbelangrijk na de operatie geen bril meer te hoeven dragen
– 40% het niet belangrijk, maar ook niet onbelangrijk
– 4% weet het niet

– 43% is bereid een eigen bijdrage te betalen om daarna gegarandeerd geen bril meer te hoeven dragen

Na de staaroperatie
Van de mensen die geopereerd zijn aan staar, vindt:
– 58% dat de kwaliteit van leven sterk is verbeterd
– 33% vindt de kwaliteit van leven in lichte mate verbeterd
– 8% vindt de kwaliteit van leven niet verbeterd
– 1% weet het niet

Vooral autorijden, fietsen, herkennen van mensen en kleuren en het uitoefenen van hobby’s zijn weer veel beter mogelijk.

Bril na staaroperatie
– 76% van de mensen die geopereerd zijn aan staar, heeft na de staaroperatie een bril nodig voor de hele dag (veraf en dichtbij zien)
– 20% heeft een bril nodig die niet de hele dag hoeft te worden gedragen (leesbril)
– 4% heeft geen bril nodig

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

3 thoughts on "Leven zonder bril eindelijk mogelijk na staaroperatie met nieuwe kunstlens"

  1. Vraag: wat zijn de risico`s van de nieuwe kunslens? En hoeveel bedraagt de eigen Financiele bijdrage?Eva Bakker

  2. ik heb 800 per oog zelf betaald.Je kunt met deze lens bepaalde afstand niet goed zien. |Dat is met name de computerafstand. Hier heb je nog altijd een bril voor nodig. Het lezen met deze lens gaat in het begin moeizaam. Nu na bijna twee jaar gaat het lezen beter.Ik kon het wel lezen maar was erg snel vermoeid. Hierdoor ging mijn zicht in de verte achteruit, als ik gelezen had. In de verte is mijn zicht 125% dus goed.Als je het nog goed kunt zien, zou ik nooit een kunstlens aanraden. Het is erg schipperen in het begin. En nog is bij mij de ene dag beter dan de ander dag.Maar als je erge staar hebt is het een goed alternatief. Maar houd er rekening mee, met deze lens heb je goed licht nodig.

  3. hallo heb een vraag ik ging na Eindhoven om mij te laten laseren nu kwamen ze daar tot de ontdekking tot ik beginnende staar heb en zodoende konden ze mij niet laseren. moest eerst de staar weg zijn ben ik in het a.z.m geweest zeggen ze daar ik ben te jong (ben 54 jaar) dus als ik goed begrijp moet het eerst erger worden voor ze mij helpen ????

Comments are closed.

Recente artikelen