Huisartsen in problemen door FA-med

Array

Tussenpersoon Fa-med gaat een kort geding voeren tegen twee grote verzekeraars. Fa-Med heeft inmiddels een website ingricht waar huisartsen hun steun kunnen betuigen. Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand?
In Mei liet Fa-med weten de huisartsen niet langer te bevoorschotten. omdat bestanden mbt declaraties door zorgverzekeraars worden geweigerd. FA-med zegt intensief overleg met de verzekeraars te voeren om een soepele werkwijze te realiseren, maar veel aangeleverde bestanden worden niet geaccepteerd en geretourneerd aan de huisartsen Uit een brief die Fa-med naar haar huisartsenleden stuurt geef de financiële tussenpersoon aan dat ze juridische stappen onderneemt naar verzekeraars die hun afspraken niet nakomen. FA-med zegt dat met de meeste verzekeraars inmiddels oplossingen gevonden zijn.
AFA-med kwam in de problemen doordat zij €70 miljoen aan voorschotten en betalingen heeft ontvangen, terwijl zij aan de huisartsen over de eerste vier maanden van 2006 €140 miljoen hebben betaald. Maar wie moet dit probleem oplossen? Fa-med kiest er als zelfstandige onderneming zelf voor om de declaraties van zorgverleners over te nemen.
Hoewel een paar verzekeraars nog bezig zijn met de administratieve verwerking van mensen die gewisseld zijn van verzekeraar, lijken de problemen ook aan Fa-med zelf te liggen.

Naast Fa-med zijn er meerdere factureringsmaatschappijen die werken voor huisartsen, waarvan de aangeleverde bestanden het declaratieproces bij zorgverzekeraars wel goed kunnen doorlopen. Declareren is dus mogelijk. Partijen hebben echter eerder vastgesteld dat het onacceptabel is dat huisartsen in liquideitsproblemen komen en hebben dan ook afspraken gemaakt om dat te voorkomen. Alle partijen hebben dus bereidheid getoond om Fa-med te helpen. Fa-med heeft zelf echter de grootste verantwoordelijkheid in het oplossen van de problemen. Zo zal Fa-med ervoor moeten zorgen dat zij correcte declaraties in kan dienen. Indien zij de geëigende
maatregelen zal nemen, zoals andere factureringsmaatschappijen ook hebben gedaan, zijn verzekeraars bereid voorschotten te verlenen. Conform de toezegging van Minister Hoogervorst tijdens het AO Zorgverzekeringswet van 27 april jl. heeft hij partijen bijeengeroepen om onder leiding van Mevrouw Vogelaar het declaratieverkeer te bespreken. Partijen hebben op 12 mei zeer constructief met elkaar gesproken en goede afspraken gemaakt om de resterende problemen zo snel mogelijk op te lossen. Volgens de minister zijn de declaratieproblemen niet toegenomen ligt de fout dus ook bij FA-med. Een veegploeg, met daarin vertegenwoordigers van de LHV, ZN, VWS en VECOZO, werkt hard aan het naar boven halen van knelpunten die spelen in het declaratieverkeer en het oplossen daarvan. Het probleem voor Fa-med is een administratief probleem, huisartsen hebben een voorschot aangevraagd bij verzekeraars en tevens facturen ingediend bij Fa-med. Deze dubbele betaling wil de tussenpersoon nu gaan verrekenen. En nu is het voor FA-med niet meer mogelijk de declaraties voor te financieren. Het is ook niet mogelijk de inschrijftarieven voor het derde kwartaal en daarna te blijven bevoorschotten. De COV-check van FA-med haalt nu ruim boven de 90%. Afgelopen tijd zijn er bij de firma honderdduizenden declaraties op papier geretourneerd zijn, die handmatig moeten worden uitgezocht. Momenteel worden meer dan 90% van de nieuw aangeleverde verrichtingen door de verzekeraars geaccepteerd. De declaratiestroom met betrekking tot de verrichtingen wordt lijkt zich momenteel te normaliseren. Er zijn nog veel patienten ‘zoek’, een bedrag van € 45 miljoen alleen al in februari. Het gaat daarbij om declaraties waarbij, ondanks frequente controles op verzekeringsrecht en het herhaaldelijk aanbieden aan verzekeraars, nog steeds de goede verzekeraar niet bij de declaratie te vinden is. Tussenpersoon Fa-med gaat nu dus een kort geding voeren tegen twee grote verzekeraars.Maar het is dus niet meer mogelijk de declaraties voor te financieren. Het is ook niet mogelijk de inschrijftarieven voor het derde kwartaal en daarna te blijven bevoorschotten. Afgelopen tijd zijn er bij de FA-med honderdduizenden declaraties op papier geretourneerd zijn, die handmatig moeten worden uitgezocht. Tientallen extra medewerkers zijn aangesteld.

WIj zijn benieuwd wat de consequenties zullen zijn van deze maatregelen en willen graag van huisartsen weten hoe hun declaraties nu verlopen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Huisartsen in problemen door FA-med"

  1. Iedereen kan Famed steunen om een soepeler declaratieproces te verkrijgen.


    Medicalfacts.nl

Comments are closed.

Recente artikelen