Kralen voor verwerking ziekte

Array

Kinderen die voor kanker in het ziekenhuis worden behandeld, hebben het vaak zwaar; ze hebben een lange weg te gaan met veel behandelingen. Om hun een steuntje in de rug te geven is een speciaal beloningssysteem bedacht: de KanjerKetting. In het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ krijgen de eerste kinderen woensdag 12 maart om 14.00 uur een KanjerKetting uitgereikt. Het Maastricht UMC+ is het eerste ziekenhuis in Limburg waar kinderen een KanjerKetting krijgen.

De KanjerKetting is voor alle kinderen tot achttien jaar, die voor een vorm van kanker worden behandeld. De ketting is niet alleen leuk en mooi om te bezitten, maar geeft ook aan hoe de behandeling verloopt. Bij het eerste onderzoek krijgt het kind een koord met daaraan letterkralen van zijn of haar voornaam. Dit is de start van de Ketting, vervolgens verdient het kind voor elke behandeling, elk onderzoek of speciale gebeurtenis een speciale KanjerKraal.

Kinderen kunnen kralen krijgen voor scans, prikken, nachtje slapen in ziekenhuis, inbrengen sonde, lumbaalpunctie, chemotherapie, radiotherapie, operatie, dag op IC, beenmergpunctie, bloedtransfusie, sondevoeding, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, haarverlies, spoedopname, stamceloogsten, beenmergtransplantatie, prothese aanmeten, radioactieve behandeling, maar natuurlijk ook voor de verjaardag.

Het gebruik van een beloningssysteem als de KanjerKetting kan kinderen helpen bij het ondergaan van de verschillende behandelingen. Maar dat is niet alles. De kralen stimuleren ook de verwerking van het ziekteproces en de communicatie. Het is een gespreksonderwerp tussen patientjes onderling, maar ook voor mensen uit hun omgeving. Het maakt praten met ouders, broers, zussen, opa’s, oma’s en klasgenootjes makkelijker. Zo ontstaat er meer begrip voor het zieke kind.

De KanjerKetting is een kostbaar project, dat ontwikkeld is door de Vereniging ‘Ouders, Kinderen en Kanker’ (VOKK). Het loopt al met succes in een aantal ziekenhuizen in Nederland. Als alle kankerpatientjes aan het project meedoen (landelijk 500 per jaar), bedragen alleen de kosten van de kralen jaarlijks minstens 35.000 euro. De KanjerKetting in het Maastricht UMC+ is tot stand gekomen dankzij een donateur, die anoniem wil blijven.

One thought on "Kralen voor verwerking ziekte"

  1. Geweldig intiatief!
    Helaas door eigen ervaring de laatste tijd gezien in het AMC hoeveel plezier en steun zo’n kanjerketting kan geven.
    Vooral voor meisjes erg leuk, eigenlijk zou er ook nog iets leuks voor jongens moeten worden bedacht…

Comments are closed.

Recente artikelen