Invoering DBC brengt psychotherapeuten tot actie

Array

Een groep verontruste psychiaters en psychotherapeuten heeft deze website samengesteld, De Vrije Psych. Vrijgevestigde psychiaters en psychotherapeuten zijn zijn in opstand gekomen tegen de betalingen die al maanden uitblijven. Een groep ter zake zeer verontruste psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten, juristen en geïnteresseerde leken bespreekt in besloten kring sinds ruim vier jaar deze ontwikkelingen.

Nog steeds hebben sinds de invoering van de DBC tarieven GGZ de meeste behandelaars hun geld nog niet binnen. Eénvijfde van de psychiaters is inmiddels gestopt volgens het NRC, van de overigen hebben driekwart extra leningen moeten afsluiten. Psychiaters en psychotherapeuten mogen nu nog maar uitsluitend declareren door middel van DBC's. Ze hebben vaste tarieven die zijn afgesproken met verzekeraars.

En diezelfde verzekeraars hebben problemen met de administratie, het is tijdrovend en kost veel extra investeringen in computers en software. Bij kleine fouten van de verzekeraar of van de behandelaar, wordt er niet uitgekeerd. Uitbetaling in geval van psychotherapie duurt gemiddeld acht maanden, maar een paar kleine verzekeraars proberen psychiaters en psychotherapeuten tegemoet te komen met een voorschot. Nu is er dus een groeptherapeuten die bezwaar hebben tegen het systeem omdat de invoering teveel problemen met zich mee brengt. En vooral zij de financiele gevolgen daarvan voelen. 

De hoofdpunten van hun bezwaren zijn ontoelaatbare inhoudelijke bemoeienis met hun professioneel handelen door politici en managers uit ICT- en Verzekeringsbranche o.a. door het in het leven roepen van:
  • ontoelaatbare inhoudelijke bemoeienis met hun professioneel handelen door politici en managers uit ICT- en Verzekeringsbranche o.a.door het in het leven roepen van
  • Diagnose Behandel Combinaties; deze leiden tot een essentiële verschraling van de door hen geboden diensten;
  • beperking van het recht op vrije keuze van behandelaar / behandeling
  • sluipende ontbinding van het medisch beroepsgeheim (en daarmee opheffing van het vertrouwelijke karakter van de arts-patiënt relatie waarmee gelegenheid wordt geschapen voor overig misbruik van tot de persoon herleidbare gegevens) Dit leidt tot:
  • aantasting van het grondwettelijke recht op bescherming van de private levenssfeer Overheid en zorgverzekeraars zijn samen met ICT-bedrijven druk doende om de Geestelijke Gezondheids Zorg verregaand te digitaliseren en automatiseren. Hierdoor komt niet alleen de (psycho-)privacy van de burgers in gevaar, ook het medisch beroepsgeheim en de autonomie van zowel patiënt als behandelaar worden door het nieuwe Zorgstelsel gemarginaliseerd (zie ook Staatstherapie). Niet de deskundige bepaalt meer samen met de patiënt welke de beste behandeling is, maar de overheid en de zorgverzekeraars nemen die taak geleidelijk over.

De twee enige argumenten daarbij zijn: beperking van de kosten en vergroting van de winst.

De Staat noemt dit Transparantie. Men tracht deze doelen te bereiken door het invoeren van standaard behandelingsvormen,  waarbij tegelijkertijd een vér doorgevoerde digitalisering van persoonsgegevens zowel de Staat als de Zorgverzekeraars een onbelemmerde inkijk in uw persoonlijke levenssfeer kan verschaffen. 

Met ingang van 1 januari 2008 is de ambulante GGZ ( psychotherapie en psychiatrie) overgeheveld van de AWBZ naar de basisverzekring. Met het oog op gewenste transparantie en kostenbeheersing op het terrein van de zorgverzekeringen is de Diagnose Behandeling Combinatie, afgekort: DBC ingevoerd. In de GGZ leidt dit tot een onaanvaardbare inbreuk op de therapeutische relatie waardoor de kwaliteit van de nog geboden hulp dreigt te verschralen.

Eerder, in 2004, werd het aantal sessies psychotherapie via een Algemene Maatregel van bestuur van 90 teruggebracht tot 25.
De schadelijke gevolgen van deze politieke beleidsmaatregelen beginnen inmiddels voor betrokkenen zichtbaar te worden.

Staat, ICT-branche en Zorgverzekeraars vertellen halve en hele leugens, ontwijken directe antwoorden op directe vragen, creëren mist en onduidelijkheid en gaan intussen ongeremd voort op de door hen ingeslagen weg, hierbij gelegitimeerd door de compromissen sluitende regeringsfracties in Eerste en Tweede Kamer der Staten Generaal. Zij menen dat het tijd is dat het brede publiek nu eens echt  wordt voorgelicht over deze kwesties.

Op de website proberen De Vrije Psych wordt kort en bondig de mogelijke gevaren van de digitalisering in de (geestelijke) gezondheidszorg in het algemeen en in de psychotherapie in het bijzonder, uitgelegd. Professionals  zijn al lange tijd verontrust en velen hebben geprotesteerd, maar werden niet gehoord, gekleineerd en overruled. Inmiddels heeft zich een gestaag groeiende groep professionals gevormd die in verzet zijn gekomen tegen genoemde ontwikkelingen.

Er zijn echter miljoenen burgers, waaronder U, die door de nieuwe Regelgeving zo niet direct dan toch op termijn in hun persoonlijke levenssfeer worden bedreigd

Vanaf 1 januari 2008,sinds de overheveling van de ambulante psychiatrische hulpverlening en psychotherapie  van de AWBZ naar de basisverzekering worden uw diagnostische gegevens gekoppeld aan uw Burger Service Nummer (BSN) opgeslagen in de landelijke centrale computers van het DBC-Informatie-Systeem, van waaruit uw gegevens worden gedistribueerd naar verschillende daarin geïnteresseerde afnemers.

Het is van groot belang dat u uw stem (Uw Stem) laat horen en voor uw privacy rechten, het beschermen van uw persoonsgegevens, opkomt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen