Rookvrij Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Array

De aanleiding van dit besluit is een aantal klachten van patienten en van medewerkers. Zij hebben last van de rook. Een bestuurder en werkgever is volgens de wet verplicht om zorg te dragen voor een gezonde (rookvrije) omgeving voor medewerkers en patienten. Vandaar dat de Raad van Bestuur hiertoe heeft besloten.

Dit totale rookverbod heeft ingrijpende consequenties. Het rookverbod beperkt zich niet tot in het ziekenhuis, maar ook op het ziekenhuisterrein is het verboden te roken. Het verbod geldt niet alleen voor de werkkamers in het ziekenhuis, maar zelfs ook voor de eigen auto op het ziekenhuisparkeerterrein. Het verbod geldt voor iedereen die zich in het gebouw of op het terrein bevindt: medewerkers, patienten, bezoekers en personeel dat er tijdelijk werkzaam is.

Het ziekenhuisterrein wordt aan de voorzijde en aan de kant van de Groenewoudlaan begrensd door fietspaden. Aan de andere zijde en aan de achterkant bevinden zich de parkeerterreinen. De asbakken die nu nog voor de ingang van het ziekenhuis staan, worden vóór 1 juli verplaatst naar de randen van het ziekenhuisterrein. De huidige buitenrookplek voor medewerkers wordt gesloten. Volgens de wet is het ziekenhuis niet verplicht een aparte rookruimte in te richten. Daarom is er gekozen voor deze radicale maatregel: het Ruwaard van Putten Ziekenhuis biedt daarmee zijn patienten en medewerkers een zo gezond mogelijke omgeving.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

7 thoughts on "Rookvrij Ruwaard van Putten Ziekenhuis"

  1. Eindelijk een ziekenhuis waar de Raad van Bestuur op dit vlak beslissingen durft te nemen! Bij het IJssellandziekenhuis (Capelle) moet je vaak tussen een menigte van rokende medewerkers en patienten de ingang zien te bereiken.Nog los van een grond die bezaaid ligt met peuken. Geen gezicht en zowieso niet acceptabel! Dus dan maar liever even wat trammelant (van de junkie-medewerkers en patienten) ; zal men in Spijkenisse gedacht hebben.

  2. Redactie Medicalfacts/JB

    @ Aalstein,

    Ik ken zoveel ziekenhuizen waar het personeel gewoon de regels aan hun laars lappen en roken in nooduitgangen. Om toch maar onder werktijd even te paffen. Komt zelfs op afdelingen voor waar ze dagelijks met de gevolgen van roken worden geconfronteerd. Dat is in mijn ogen onacceptabel, onfatsoenlijk en zeker geen ‘gezond beleid in het ziekenhuis‘.

    Via de Nederlandse vereniging voor eHeslth zijn we de banden met meer marketeers met kijk op de zorg aan het aantrekken. Een van deze mensen is Jacqeline Fackeldey. Zij schreef vandaag een interessant artikel over de NS wat zeker ook opgaat voor de zorg.

  3. Ach Aalstein,

    Nooit op de tweede verdieping van het Ruwaard geweest zeker?
    Er is daar een rookruimte waar meer teer op de muren zit dan er op de A15 ligt, en bij mijn weten blijft dat hok gewoon bestaan.

    Mensen verbieden buiten te roken, zelfs niet in hun eigen auto onder het motto de gasten en medewerkers een gezonde werkomgeving aan te bieden, terwijl je IN HET ZIEKENHUIS een ware opiumkit als rookruimte hebt.

    Ik ben het overigens eens dat je rokers voor de ingang moet weghalen, maar regel dan dat rokers ergens anders hun behoefte kunnen bevredigen.

    Ik ben dus niet tegen anti-rook maatregelen, maar wel tegen maatregelen die op het hypocriete af zijn.

  4. Ook ik wil even op het niet roken beleid reageren na een ziekenhuisopname van maar liefst 3 weken!!
    Overigens gaat de rookruimte IN het ziekenhuis op de 1e etage OOK helemaal verdwijnen miv 1 juli aanstaande!!
    Ik snap werkelijk niet dat dit werkelijk doorgaat, je kan mensen , die daar door omstandigheden misschien wel een paar dagen moeten verblijven, mijns inziens NIET verbieden om JUIST in dagen van enorme SPANNING, hun sigaretje te laten roken en al helemaal niet ALS dat gebeurt in hun eigen auto!!
    Wat er nu WEL gaat gebeuren is, dat mensen die toch dringende behoefte aan hun sigaretje hebben, stiekum even op een toilet of weet ik veel waar, een paar trekjes nemen, reken daar maar op!!
    Letty, probeer voor de patienten en hun begeleiders een normale oplossing te vinden , maar voer dit absurde beleid niet door!!
    Een vriendelijke groet van een niet roker!!

  5. Misschien ook wel een goed tip voor de longafdeling:
    MENSEN DIE HET AL ZO BENAUWD HEBBEN, MOETEN MISSCHIEN WEL DE KAMER VERLATEN DOOR HET STOF WAT ER BV RONDDWARRELT BOVENOP DE RUIMTE ACHTER DE BEDDEN EN BOVENOP DE TV’S!!
    ZEUREN OVER DE GEUR VAN SIGARETTENROOK, IK DENK DAT HET RUWAARD WEL BELANGRIJKERE DINGEN TE DOEN HEEFT…………
    EEN PATIENT

  6. Wij moeten ons allemaal schamen ! Dat we zo omgaan met mensen die niets te kiezen hebben. Het ziekenhuis is je “tijdelijke” thuis en je kunt niet even weggaan naar je echte huis “Daarom is er gekozen voor deze radicale maatregel: het Ruwaard van Putten Ziekenhuis biedt daarmee zijn patiënten en medewerkers een zo gezond mogelijke omgeving.”   Dit is ronduit hypocriet en onjuist ! Dan ook geen parkeerplaatsen meer maar bossen en struiken i.p.v uitlaatgas Ik schaam me voor dit land waar intolerantie en polarisatie hoogtij vieren en nee ik rook niet ………..

  7. Het is geheel logisch dat een ziekenhuis dat er primair is voor de gezondheid van de mens een algeheel rookverbod opstelt waaraan zowel patiënten als medewerkers moeten voldoen.  Roken is nu eenmaal een dodelijke gewoonte en dat matched niet de doelstellingen van een ziekenhuis.  Die hele strijd van de rokende minderheid van de bevolking ten aanzien van rookverboden, is slechts een tijdelijke situatie. We gaan gewoon naar het Amerikaanse model waar roken gewoon verboden is in de openbare ruimtes.

Comments are closed.

Recente artikelen