Tijgermug toch weer in Nederland

Array

Voor het eerst sinds oktober zijn in Nederland weer tijgermuggen gesignaleerd. De muggen kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen. Ze zijn gevonden in kassen waarin lucky bamboo planten worden opgekweekt die zijn ingevoerd uit China.

Vooraf was al bekend dat het convenant niet waterdicht was, maar toch melde Minister Klink van Volksgezondheid begin april dat de maatregelen succesvol waren. Er waren geen Tijgermuggen meer gesignaleerd. Eind vorige week werden de monitoringresultaten gepresenteerd en hieruit bleek dat begin juni op twee van de twaalf importbedrijven van Lucky Bamboo Tijgermuggen werden gevonden. Uit deze vondst blijkt dat het convenant van overheid en importeurs om de import muggenvrij te maken niet werkt. Dat meldt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) te Culemborg. De week daarop werd bij drie andere bedrijven ook Tijgermuggen geconstateerd. Als deze lijn zich de komende tijd doorzet,  betekent dit inderdaad dat de mug volop aanwezig is. En dat is een slechte zaak voor de volksgezondheid. De Tijgermug kan vervelende ziektes overbrengen op mens en dier en kan de exportbelangen van bloemen op water ernstig schaden. De minister heeft nog niet gereageerd op de resultaten, maar ik kan mij niet voorstellen dat hij nog altijd achter zijn genomen maatregelen staat. Deze hebben dus duidelijk gefaald. Het wordt tijd voor echte maatregelen!

De tijgermug is in 2005 voor het eerst in Nederland gesignaleerd in kassen waar uit China ingevoerde lucky bamboo plantjes worden opgekweekt. Experts hebben al meermalen gewaarschuwd dat de mug zich in Nederland zou kunnen vestigen en dan veel hinder kan veroorzaken en bovendien gevaarlijke virussen kan verspreiden, waaronder knokkelkoorts. Plaatselijk zijn al tijgermuggen gevonden buiten kassen, in een woning en in een school, al lijkt van echte vestiging nog geen sprake te zijn.
De overheid heeft in 2006 en in 2007 convenanten met de importeurs van lucky bamboo afgesloten waarin zij toezegden zich in te spannen om de import muggenvrij te maken. De Tweede Kamer vond dat onvoldoende en nam in februari een motie aan waarin minister Klink van Volksgezondheid werd gevraagd de import van lucky bamboo aan quarantaine te onderwerpen. Maar de minister besloot in maart de motie niet uit te voeren omdat er sinds oktober geen muggen meer waren gevangen en noemde het convenant “een succes”.

Nu blijkt dat de minister te vroeg heeft gejuicht. Uit nieuwe vangstgegevens blijkt dat sinds begin juni op vier bedrijven in totaal 35 muggen zijn gevangen. Daarmee dreigt opnieuw een invasie van de tijgermug. Waar de bedrijven liggen heeft het ministerie niet bekend gemaakt.

CLM dringt er op aan dat de minister alsnog de motie uitvoert en quarantaine invoert of anders de import van lucky bamboo stopzet. Ook zou het onderzoek naar muggen buiten de kassen moeten worden hervat. Verder zou de overheid de namen van de bedrijven die lucky bamboo importeren en waar muggen zijn gevonden openbaar moeten maken. Dat geeft omwonenden inzicht in de risico’s die zij lopen en maakt hen alert op de aanwezigheid van tijgermuggen.

Importeurs doen er volgens CLM verstandig aan certificaten in te voeren die garanderen dat planten vrij zijn van tijgermuggen. Zonder zulke certificaten dreigen importeurs het vertrouwen van consumenten, de bloemenhandel en tuincentra te verliezen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Tijgermug toch weer in Nederland"

  1. Hij is een stuk kleiner dan de muggen die u meestal in Nederland tegenkomt: zijn lijfje is 5 tot 6 millimeter lang.
    Bij een tijgerachtig beestje zou u misschien verwachten dat hij bruin zou zijn, met gelige strepen.
    Zo ziet hij er echter helemaal niet uit. De kleur van zijn lijf en poten is heel duidelijk zwart, met opvallend witte streepjes er op. Vanwege zijn kleurencombinatie van zwart en wit zou de naam “zebramug” beter bij hem passen, maar dat zou weer tekort doen aan zijn agressieve eigenschappen.

    Na de paring legt het vrouwtje van de tijgermug 40 tot 90 eitjes, die heel erg klein zijn (ongeveer een halve millimeter).
    Ze legt de eitjes op uiteenlopende plaatsen met stilstaand (regen)water: potjes, bakjes, dakgoten, gieters, lege blikjes, drinkbakken, etcetera. In Nederland zijn deze plekken in ruime mate beschikbaar, zowel in de stad als op het platteland.

    Net als andere steekmuggen hebben de vrouwtjes van de tijgermug bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes in hun lichaam. De inheemse muggen van Nederland steken alleen in de schemering en ’s nachts. De tijgermug is vooral overdag op zoek naar bloed, dus wanneer haar gastheren (mensen en dieren)actief zijn. Dit betekent dat de mug bij het steken zeer alert moet zijn om niet doodgeslagen te worden. Ze steekt daarom meestal maar kort en heeft meerdere zogeheten bloedmaaltijden nodig om voldoende bloed bij elkaar te krijgen voor haar nageslacht.

    De steek is zeer pijnlijk en kan bovendien leiden tot allergische reacties. De muggen opereren vaak in zwermen. Vanwege hun irritante gedrag jagen ze in Italië (waar de mug in de jaren ‘90 is ingevoerd) mensen van de terrassen.

    Enige virussen die door tijgermuggen kunnen worden overgedragen, met links naar nadere informatie
    Virus Overdracht op: Meer informatie o.a.:
    Chikungunya* Mensen, apen, mogelijk andere wilde dieren klik hier
    Dengue (knokkelkoorts), serotype 1,2,3,4* Mensen, apen klik hier
    Gele koorts* Mensen, apen klik hier
    Japanse encephalitis* Mensen, varkens, koeien, schapen, kippen, honden, grote watervogels en andere vogels klik hier
    La crosse Mensen, eekhoorns, chipmunks klik hier (Engels)
    Rift valley fever Mensen, koeien, schapen, geiten, buffels, kamelen klik hier (Engels)
    Ross river Mensen, buideldieren (m.n. kangeroes en wallabies) klik hier (Engels)
    West Nile virus* Mensen, paarden, vogelsoorten klik hier
    Venezuelan equine encephalitis Mensen, paarden, muilezels, ezels klik hier (Engels)
    Western equine encephalitis Mensen, paarden, vogelsoorten klik hier (Engels)
    Eastern equine encephalitis Mensen, paarden vogelsoorten klik hier (Engels)

    Omdat de tijgermug van oorsprong uit zuidoost Azië komt, zou men kunnen denken dat de mug in een koudere omgeving niet zou kunnen overleven. Niets is minder waar: tijgermuggen kunnen zich behoorlijk goed aanpassen aan het plaatselijke klimaat. Zo hebben ze zich in het oosten van de Verenigde Staten (waar ze in de jaren ‘80 zijn ingevoerd) noordelijk verspreid tot aan Pennsylvania, waar de temperaturen vergelijkbaar zijn met Nederland. Volgens onderzoek kunnen ze temperaturen tot wel min 15 graden Celsius doorstaan. Ook valt er in Nederland voldoende neerslag om succesvol te kunnen broeden.
    Begin maart 2008 heeft het RIVM bij brief een rapport aangeboden aan de minister van VWS, met de resultaten van een scenariostudie. Alleen al uit de titel van het rapport blijkt zonneklaar dat de winters in Nederland niet te koud zijn voor de tijgermug om te overleven.

    Het is vaker gebeurd dat deskundigen een voorspelling deden over de kans dat een exotisch organisme had om in Nederland te overleven, en dat die uitspraak achteraf gezien onjuist bleek te zijn.

    Zo voorspelden deskundigen in 2003 dat het in Nederland te koud zou zijn voor het blauwtongvirus om zich hier in leven te houden. Drie jaar later bleek het tegendeel het geval toen het virus in Nederland een epidemie veroorzaakte. Een aanzienlijk aantal schapen en koeien is inmiddels in Nederland overleden aan het virus en we krijgen het virus hier waarschijnlijk nooit meer weg.
    In deze omstandigheden is er alle reden om bij invasieve exoten het voorzorgsbeginsel te hanteren. Gelukkig is inmiddels wel een vaccin tegen blauwtong serotype 8 ontwikkeld, maar hoe lang dat werkzaam blijft is nog onzeker. Tegen ziekten zoals dengue en Chikungunya ontbreekt zo’n vaccin nog.

Comments are closed.

Recente artikelen