Het effect van looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens

Array

Obstructief vaatlijden komt veel voor bij oudere mensen en kan aanleiding geven tot problemen bij het lopen (claudicatio intermittens; intermitterend hinken) en in ernstige gevallen tot rustpijn en gangreen. Al in de vorige eeuw wordt gesuggereerd de patienten met claudicatio intermittens te behandelen door middel van looptraining. De resultaten met looptraining behaald waren soms opzienbarend, het werkingsmechanisme echter bleef onbekend. In grote lijnen zijn er twee verklaringen mogelijk voor de verbetering van de loopafstand. In de eerste plaats zou looptraining een stimulerend effect hebben op de collateralen die de functie van het afgesloten vat in meerdere of mindere mate hebben overgenomen. Als gevolg van looptraining zou de weer-stand van de collateralen afnemen, resulterend in een verbeterde doorstroming van de spieren. Een andere verklaring zou zijn dat als gevolg van de training het spiermetabolisme zodanig aangepast wordt dat de utilisatie van het blood door de spieren efficienter wordt en derhalve met minder blood meer arbeid verricht kan worden.
In het hier beschreven door Martinus Andriessen onderzoek werden 94 patienten met claudicatio intermittens gedurende vierentwintig woken met intensieve looptraining behandeld. Met behulp van diverse onbloedige meetmethoden is nagegaan in hoeverre een toename van de doorbloeding een factor van belang was bij het verbeteren van de loopafstand als gevolg van training. …


Zie: Samenvatting en conclusies

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Het effect van looptraining bij patiënten met claudicatio intermittens"

  1. Lijkt me een onderzoek uit 1986 waarvan de conclusies over het stimuleren van collateralen waarschijnlijk niet (meer) juist is.

Comments are closed.

Recente artikelen