Donner bekijkt langere periode bevallingsverlof bij couveusekindje

Array

Minister Donner bekijkt hoe hij het zwangerschaps- en bevallingsverlof kan aanpassen zodat moeders van wie de baby niet direct na de geboorte naar huis kan, toch voldoende bevallingsverlof hebben om thuis voor het kind te zorgen. Het gaat om moeders met te vroeg geboren baby’s of baby’s die na de geboorte een tijd in het ziekenhuis moeten blijven. Dit schrijft de minister aan de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC).

De VOC heeft bij de minister aandacht gevraag voor de situatie van moeder met baby’s die te vroeg worden geboren of met medische complicaties ter wereld komen. In de huidige regeling hebben vrouwen recht op totaal 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. De feitelijke verlofperiode hangt af van de datum waarop de baby daadwerkelijk wordt geboren. Na de bevalling is er altijd recht op 10 weken bevallingsverlof voor het lichamelijke herstel van de moeder na de bevalling en verzorging van het pasgeboren kind. Als kinderen te vroeg worden geboren voorziet de regeling in een verschuiving van het zwangerschapsverlof naar de periode na de bevalling.

Vrouwen met couveusekinderen kunnen onvoldoende tijd hebben om thuis voor hun baby te zorgen; het kind verblijft een deel van de verlofperiode immers in het ziekenhuis. Donner vindt het uit oogpunt van de bescherming van de gezondheid van moeder en kind belangrijk om de regeling in de Wet arbeid en zorg zo aan te passen, dat ook in deze gevallen de moeder voldoende bevallingsverlof heeft om thuis voor het kind te zorgen. De huidige regeling kan ook een probleem zijn als het kind op tijd is geboren, maar nog een langere periode in het ziekenhuis moet blijven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen