Jeugd ggz kan niet langer wachten

Array

De roep om onderzoek naar de steeds groter wordende problemen bij ‘de jeugd’ wordt steeds sterker. GGZ Nederland juicht zo’n onderzoek toe, maar de jeugd-geestelijke gezondheidszorg kan niet wachten op de uitkomsten ervan. In 2007 steeg de hulpvraag met 26% en zijn 22% meer kinderen behandeld. De jeugd-ggz vraagt vraagt om een duurzaam beleid en structurele financiele hulp.


150.000 kinderen met ernstige problematiek

Op dit moment behandelt de jeugd-ggz 120.000 kinderen met psychische problemen. De ggz wil komende jaren groeien naar een capaciteit voor 150.000 kinderen. Dat kan alleen als ook fors wordt geïnvesteerd in de preventieve taak van de ggz. Veelvoorkomende problemen bij kinderen en jeugdigen zijn bijvoorbeeld de gevolgen van seksueel misbruik of mishandeling, pesten of verwaarlozing, eetstoornissen, ouders met psychische problemen, suïcidaliteit of ernstige trauma’s. Ruim 90% van deze kinderen en indien nodig hun familieleden, wordt ambulant geholpen. Dit maakt de zorg goedkoop, efficient en toegankelijk. De ggz streeft ernaar deze kinderen zo snel mogelijk te behandelen om verergering van de problematiek te voorkomen. Om dit te realiseren vraagt GGZ Nederland in 2009 om een extra structurele bijdrage van 22 miljoen euro.


Preventieve aanpak

Kinderen en jeugd met minder ernstige psychische stoornissen kunnen in de eerste lijn geholpen worden. Voor deze groep heeft een preventieve aanpak de voorkeur. De ggz wil hier graag aan bijdragen door deel te nemen aan de zorgadviesteams op scholen en samen te werken met de Centra voor Jeugd en Gezin aan een preventieve aanpak.



Behandeling jeugdige delinquenten loopt vast

Adequate en tijdige forensische psychiatrische zorg kan bijdragen aan het in de kiem smoren van een criminele loopbaan. Maar op dit moment stagneert de hulp voor jeugdigen met ernstige gedragsproblemen. Sinds dit jaar kunnen rechters via een gedragsbeïnvloedende maatregel ambulante therapie opleggen. Ggz-instellingen hebben de expertise in huis, maar krijgen de exploitatie niet rond omdat er onvoldoende geld beschikbaar komt. Rechters trekken aan de bel omdat de hulp niet op gang komt. Voor deze specifieke groep met meervoudige psychiatrische problemen is in 2009 en de jaren daarna een extra bedrag nodig van 14 miljoen euro.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Jeugd ggz kan niet langer wachten"

  1. Bekijk en neem mee de gedegen studie passyndroom bij kinderen en aanverwante stoornissen a.u.b.
    http://www.rgardner.com
    Allang is in ieder geval een oorzaak bekend van vele gevallen van psychische kindermishandeling inzake oudevrvervreemding, meest beuwst gepleegde vadervervreemding in gevallen. Omdat in familierecht nota bene hier geen of nauwlijks rekening mee is en werd gehouden. Ook inzake melding door hulpverleners niet. Deze meldden dat veelal al niet namelijk. Gevolg letterlijke gedragsstoornissen bij velen en erger ook. Bizar in zo’n land.
    Waarom niet gemeld VOORdat rechters dat gezag per automatisme geven meestens aan de moeders te lande in zaken, als moeders in de ggz lopen zelfs met ernstige stoornissen zoals -borderlinesyndroom- waarbij de eigen partner van het kon bezuren binnen een impuls en dan niemand daarop hamerde op verplichte betrokkenheid, en aan waarheidsvinding niet werd gedaan inzake toestandsbeeld van dergelijke mensen-meest moeders?
    Compleet raadsel dat ze op zo’n erge wijze achter de feiten blijven aanhuppelen. Prima projekten en intenties doch zonder die meldplicht meneer Rouvoet komen we er niet in dit land plus controle op hulpverleners of zij zich eraan (wensen te) houden.
    Taak Inspektie ook. En zeker taak Rechter ook. Om bij alle twijfels gelijk al onderzoek in te stellen naar een dergelijk eenzijdig toekomstig ouder.
    Dat is pas preventief werken en ingrijpen gelijk al voordat het -kwaad is geschied-
    http://www.bpdcentral.com

Comments are closed.

Recente artikelen