Snelheid zaadlozing bij man genetisch bepaald

Array

De snelheid waarmee mannen een zaadlozing krijgen, is erfelijk bepaald. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Neuropsychiater dr. Marcel Waldinger en farmacologisch onderzoeker drs. Paddy Janssen onderzochten 89 Nederlandse mannen en publiceren de resultaten deze week in het gerenommeerde wetenschappelijke Internationale tijdschrift Journal of Sexual Medicine. Aan het onderzoek van Waldinger en Janssen werkten 89 Nederlandse mannen mee die lijden aan de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing, dat wil zeggen dat ze er altijd al last van hebben gehad. Daarnaast werd er een controlegroep onderzocht van 92 mannen. De vrouwelijke partners stelden thuis, met behulp van een stopwatch, gedurende een maand de tijd tot de zaadlozing vast bij elke coïtus. “Dit onderzoek geldt voor mannen die al vanaf het eerste seksuele contact steeds te vroeg klaarkomen, en niet voor mannen die daar later last van krijgen”, benadrukt Waldinger.
Gebrek aan serotonine
Bij mannen met vroegtijdige zaadlozing blijkt de stof serotonine minder actief te zijn tussen de zenuwen in het deel van de hersenen dat de zaadlozing regelt. Deze stof is onder andere betrokken bij seksuele activiteit en eetlust. Het is een stof die een signaal overbrengt van de ene zenuwcel op de andere. Door de lage activiteit van serotonine verloopt deze signaaloverdracht bij mannen met de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing niet goed.

Gen verantwoordelijk
Een al eerder ontdekt gen, 5-HTTLPR, blijkt verantwoordelijk voor de hoeveelheid en activiteit van serotonine en regelt daarmee de snelheid van de zaadlozing. Het gen komt in drie vormen voor: LL, SL en SS. De LL-vorm veroorzaakt een snellere zaadlozing. Mannen met LL ejaculeren gemiddeld twee keer zo snel als mannen met SS en ook bijna twee keer zo snel als mannen met SL. De onderzoekers zijn momenteel ook op zoek naar andere genen die bij de zaadlozing betrokken zijn.

Niet psychisch
Onderzoeker Marcel Waldinger voorspelde al in 1998 dat zowel de snelheid waarmee een man tot een zaadlozing komt als de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing genetisch bepaald zijn. “Deze theorie staat haaks op de al jaren gangbare gedachte dat de primaire vorm van vroegtijdige zaadlozing een psychische aandoening is”, legt Waldinger uit. “De resultaten van ons onderzoek bevestigen de genetische theorie en kunnen bijdragen aan een eventuele gentherapie tegen vroegtijdige zaadlozing.”

Artikel
P.K.C. Janssen, M.D. Waldinger, en anderen. Serotonin Transporter Promoter Region (5-HTTLPR) Polymorphism is Associated with the Intravaginal Ejaculation Latency Time in Dutch Men with Lifelong Premature Ejaculation, Journal of Sexual Medicine, 7 oktober 2008, e-pub. Dr. Marcel Waldinger is neuropsychiater in het HagaZiekenhuis, locatie Leyenburg in Den Haag en Universitair Hoofddocent Seksuele psychofarmacologie aan de Universiteit Utrecht. Drs. Paddy Janssen, is farmacologisch onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Het artikel zal later deze week online verschijnen en is dan op te vragen via [email protected]

.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

4 thoughts on "Snelheid zaadlozing bij man genetisch bepaald"

  1. Ik lees: “Bij mannen met vroegtijdige zaadlozing blijkt de stof serotonine minder actief te zijn tussen de zenuwen in het deel van de hersenen dat de zaadlozing regelt.” Ook lees ik dat dit onderzoek slechts uitgevoerd is onder mannen met een premature zaadlozing (het woord ‘prematuur’ impliceert dat er een ‘matuur’ moment is, hetgeen op zichzelf discutabel is).

    Het lijkt me niet juist op grond van de relatie tussen A. duur van de coitus voor zaadlozing en B. activiteit van serotonine te besluiten tot een C. ‘genetische aanleg’. Daarvoor moet immers eerst worden bepaald dat B. serotonineactiviteit C. genetisch bepaald is, én dat het deel van de B. serotonineactiviteit die samenhangt met de A. duur van de coïtus voor zaadlozing samenhangt met de C. genetica van de betreffende persoon.

    Daarvoor is het nog veel te vroeg.

    Voorbeeldje. Op het platteland hangt in de afgelopen 80 jaar A. ooievaarsbezoek domweg samen met B. aantal kinderen. Daarnaast hangt B. aantal kinderen samen met C. opleidingsniveau van de ouders. Toch zou het niet juist zijn om het opleidingsniveau van de ouders te verklaren vanuit het ooievaarsbezoek. Een ander deel van de samenhang B-C wordt verklaard door de samenhang A-B.

  2. Zou het voortijdig wetenschappelijke conclusies trekken ook genetisch bepaald zijn?

  3. Vijf minuten en vierentwintig seconden later valt het kwartje, die mannen moeten aan de Seroxat. http://www.newscientist.com/channel/sex/mg19926754.500

  4. Serotonine wordt pas dan goed (lees normaal) aangemaakt als men de juiste hoeveel omega3 vetzuren inneemt waarin dan ook nog het DHA en het EPA moet zitten en dit uiteraard met overige gezonde eetgewoonten. Dit is het hormoon dat maakt dat men zich prettig en ontspannen voelt.De stof serotonine bewerkt dus dat men een normale en tijdige zaadlozing kan krijgen.Gesteld kan dan worden dat mannen met slechte voedingsgewoonten waarvan een gebrek aan serotine het gevolg is, niet erfelijk is bepaald maar eetgewoontelijk is bepaald.Dus is het verstandig om goed en gezond te eten.Ik kan mij voorstellen dat een hoofddocent farmacologie vrijwel uitsluitend uitgaat van farmacologische uitgangspunten. Hij zal ongetwijfeld bijgeschoold worden door de farmaceutische industrie.Het gezonde voedings-denken is men kennelijk verleert in medisch, farmaceutische kringen.Ligt ook voor de hand want daar is weinig te verdienen en dus weinig eer te behalen.Stichting genezing chronische ziekten.

Comments are closed.

Recente artikelen