Vooraanstaand kankerspecialist Bob Pinedo neemt afscheid

Array

De leeftijdsgrens van bevolkingsonderzoek naar borstkanker moet verruimd worden. Dat bepleit oncoloog professor Bob Pinedo tijdens zijn afscheidsrede ‘Van hoog TIJ naar HOOGtij. Het kan!’ op 29 oktober a.s. “Ook de oudere patient mag genieten van een betere kwaliteit van leven. We hebben het over een hoog-risico groep die met een simpele behandeling te genezen is, wat bovendien tot enorme kostenbesparing leidt.” Bob Pinedo neemt afscheid als hoogleraar geneeskundige oncologie van VU medisch centrum in Amsterdam.


Pinedo’s boodschap is dat veel patienten met uitgezaaide kanker een chronische ziekte hebben en dat
de infrastructuur moet worden versterkt, door het oplossen van het relatieve tekort aan oncologen en verpleegkundigen. Zo kan de chronisch zieke kankerpatient optimaal gebruik maken van de beschikbare mogelijkheden. Verder moet er meer aandacht aan kankerpreventie worden besteed om de aanwas aan chronisch zieken enigszins te beperken.

Pinedo gaat in op het onderscheid tussen de primaire en secundaire vorm van preventie. Primaire preventie streeft naar voorkoming van de ziekte bij mensen die nog gezond zijn. Hij juicht het rookverbod van minister Klink toe; een zeer belangrijk besluit voor de Nederlandse volksgezondheid. Secundaire preventie van kanker is de vroegdiagnostiek van de ziekte. De Nederlandse screening-programma’s voor borst- en baarmoederhalskanker zijn voorbeelden van secundaire preventie die al hun vruchten hebben afgeworpen, vindt Pinedo. “De sterfte aan beide tumortypes is mede dankzij de vroegdetectie aanzienlijk teruggelopen, maar er is nog ruimte voor verbetering. Immers het bevolkingsonderzoek op borstkanker begint pas bij 50 jaar en houdt bij 75 jaar op. Ik vind dat dit dient te worden opgetrokken.” Hij pleit er dan ook voor dat de Wet op het Bevolkingsonderzoek nog eens tegen het licht wordt gehouden.


Mede door bemoeienis van Pinedo is kanker in Nederland en daarbuiten op de kaart gezet. Toen hij dertig jaar geleden zijn loopbaan startte, was de aandacht voor kanker beperkt tot de twee kankerinstituten. Inmiddels is mede door zijn toedoen een aantal vormen van kanker een chronische, met medicijnen te behandelen, ziekte geworden. Het g eheim van zijn succes? “Nadenken”, zegt Pinedo zelf, “Ik houd van nadenken, niet van routine. Ik zeg altijd: elke patient is een parel. Als ik naar een patient kijk, leg ik de boeken opzij en probeer met een frisse blik te bezien wat er nu precies aan de hand is. Uiteindelijk gaan we naar therapie op maat.”

Pinedo begon in 1960 met zijn studie geneeskunde in Leiden. Hij specialiseerde zich daarna tot internist en richtte in 1972 zijn aandacht op kankerpatienten: “Ik was net internist, gepromoveerd en benoemd tot chef de clinique interne geneeskunde bij het Academisch Ziekenhuis te Utrecht. Op mijn afdeling lagen veel kankerpatienten. Met degenen die niet chirurgisch geholpen konden worden, gebeurde niets. Aan hun ziekte was niks te doen. Ik richtte een werkgroep oncologie op, volgde cursussen en deed twee jaar onderzoek aan het National Cancer Institute in Amerika. Oncologie was in die tijd niet zo’n hot item als nu. Er bestond geen oncologische opleiding in Nederland. Geen enkel academisch ziekenhuis had een hoogleraar oncologie met een eigen afdeling.” In 1979 werd Pinedo benoemd tot hoogleraar geneeskundige oncologie en afdelingshoofd aan VU medisch centrum. Hij had tevens de leiding van het farmacologisch laboratorium van het Nederlands Kanker Instituut. Onderzoek en patientenzorg vindt Pinedo een ‘prachtige combinatie’. Als onderzoeker publiceerde Pinedo meer dan 600 artikelen in internationale vakliteratuur. Hij was grondlegger van het VUmc Cancer Center Amsterdam waar onderzoek naar kanker plaatsvindt.

Pinedo ontving vele prijzen; veelal voor zijn complete oeuvre. Voorbeelden zijn de prestigieuze Dr. Josef Steiner Award en de Spinoza Award. De eerste wordt ook wel de ‘Nobelprijs voor oncologie’ genoemd, de tweede de ‘Nederlandse Nobelprijs voor de wetenschap’. Er is ook een prijs náár hem genoemd, de Bob Pinedo Cancer Care Prize. Deze prijs gaat jaarlijks naar een persoon, instituut of organisatie die opvallende vooruitgang heeft geboekt in het toegepaste (translationeel) onderzoek en de zorg voor kankerpatienten, waarbij compassie het sleutelwoord is.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Vooraanstaand kankerspecialist Bob Pinedo neemt afscheid"

  1. Dear sir/madam,

    We are trying to reach doctor Pinedo.
    Do you have an address where we can locate him..

    ir A.A.M. Nahr

Comments are closed.

Recente artikelen