Wondontsmettingsmiddelen vaak goed alternatief antibiotica

Array

Morgen, op de Europese Antibioticadag, start een publiekscampagne over het gebruik van antibiotica. De reden hiervoor is de toenemende antibioticaresistentie in veel Europese landen. Hoewel het  antibioticagebruik in Nederland laag is, bestaat ook hier het risico van resistentie-ontwikkeling. Antiseptica -uitwendig te gebruiken bacteriedodende middelen- zijn in veel gevallen een doeltreffend alternatief, dat bovendien nauwelijks resistentie kent. Een hygienische wondbehandeling kan in die zin de risico’s van antibioticagebruik voorkomen. Sinds de komst van antibiotica hebben deze middelen snel aan populariteit gewonnen en daarmee antiseptica verdrongen.


Dr. Maarten Lubbers, chirurg in het AMC: “Antiseptica zijn voor plaatselijke toepassingen uitstekend, daar is antibiotica niet voor nodig. Zeker nu er steeds meer resistentie ontstaat, moeten we zoeken naar alternatieven. Daarom kijken we met hernieuwde belangstelling naar antiseptica. Ik noem dit het begin van het antibiotisch tijdperk, waarbij we moeten teruggaan naar de periode vóór 1941, toen er nog geen antibiotica was en we altijd met antiseptica werkten. Om die reden besteden we nu veel aandacht aan nieuw onderzoek naar antiseptica.”


Povidonjodium

Ondanks het lage antibioticagebruik in Nederland komen ook hier bijvoorbeeld nog gevallen van MRSA in ziekenhuizen voor. Deze resistentie kan mogelijk overgaan naar het publiek.


Onder meer bij brandwonden en huidinfecties zoals krentenbaard wordt veelvuldig gebruik gemaakt van antibiotica. Hiervoor is een antisepticum een doeltreffend alternatief. Povidonjodium is het breedst werkende middel in deze categorie, dat bovendien de minste resistentie kent en vrij verkrijgbaar is.

 

In povidonjood is jodium ingesloten in een lange keten van vele kleine samengevoegde moleculen (pyrrolidon-ringen). Eén molecuul jodiuum is steeds ingesloten tussen twee pyrrolidon-ringen (PVP-I). Gemiddeld 1 op de 20 aanwezige plaatsen tussen de ringen is bezet door jodium. Na oplossing in water, komt direct een bepaalde hoeveelheid jodium vrij uit het povidonjood-complex.

Verbruikt jodium wordt direct weer aangevuld.
Alleen vrij jodium is in staat micro-organismen te doden. Het vrije jodium dat wordt verbruikt door de micro-organismen, wordt direct aangevuld vanuit het complex, zodat er steeds een constante hoeveelheid vrij jodium in de oplossing aanwezig is.

Er bestaat een evenwicht tussen jodium dat is opgeslagen in de povidonketen en het vrije jodium in de oplossing. De concentratie vrij jodium in Betadine® is voldoende voldoende om micro-organismen snel en effectief te doden.

One thought on "Wondontsmettingsmiddelen vaak goed alternatief antibiotica"

  1. Dick van Kalkeren

    Resistentie door anti-biotica wordt inderdaad een steeds groter probleem. Naast het gebruik van topische anti-septica is ook het gebruik van anti-bacteriële honingverbanden zoals HoneySoft te overwegen. Dit is een met medicinale honing geïmpregneerde dressing die in veel gevallen uitstekende resultaten biedt bij wondreiniging en -heling bij ulcus cruris, diabetische voet en andere (bacterieel) geïnfecteerde wonden. Door veel medische specialisten en andere behandelaars van chronische wonden worden hiermee opzienbarende resultaten behaald.

Comments are closed.

Recente artikelen