Vraag 6: Waardoor komen de oliebollen in een pan met kokend vet boven drijven?

Array

Vraag 6: Waardoor komen de oliebollen in een pan met kokend vet boven drijven?

Poll: Vraag 6

Tussenstand:

3 thoughts on "Vraag 6: Waardoor komen de oliebollen in een pan met kokend vet boven drijven?"

  1. Redactie Medicalfacts

    Ik denk het vochtverlies, A. Bij het bakken van oliebollen schroei je de buitenste laag dicht zo krijg je een mooie ronde bol en geen rare vormen . Als ze bijna gaar zijn komen meteen weer boven drijven en dan moet je ze draaien. Doordat de buitenste laag gaar is kan deze niet meer verder uitzetten, maar van binnenuit wordt er tegen de korst geduwd en gaat de bol strak staan en krijg je prachtig mooie ronde bollen. Ik denk dat dit effect komt door dat je vocht uit het deeg verdampt door de hitte van het vet.

  2. Redactie Medicalfacts

    Ik denk het vochtverlies, A. Bij het bakken van oliebollen schroei je de buitenste laag dicht zo krijg je een mooie ronde bol en geen rare vormen . Als ze bijna gaar zijn komen meteen weer boven drijven en dan moet je ze draaien. Doordat de buitenste laag gaar is kan deze niet meer verder uitzetten, maar van binnenuit wordt er tegen de korst geduwd en gaat de bol strak staan en krijg je prachtig mooie ronde bollen. Ik denk dat dit effect komt door dat je vocht uit het deeg verdampt door de hitte van het vet. Als je teveel oliebollen in het vet doet gaan ze niet drijven en dat komt doordat het vet dan niet heet genoeg is en ze dus niet genoeg vochtverliezen

  3. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

    Het juiste antwoord is B. Het oliebollenbeslag moet eerst rijzen voor het gebakken wordt. Tijdens het rijzen produceert het aanwezige gist CO2, een gas. In het beslag ontstaan dan allemaal kleine belletjes gas. Hierdoor neemt het beslag toe in volume, het rijst.
    Wanneer het beslag in de olie wordt gedaan, neemt de temperatuur van het beslag snel toe. Ook de temperatuur van de gasbelletjes gaat snel omhoog. Bij een hogere temperatuur wordt het volume van het gas groter; de gasbelletjes groeien snel.
    Wanneer het beslag nog koud is, heeft het een soortelijk gewicht (kg/liter) dat hoger is dan dat van de frituurolie: de oliebol zinkt. Wanneer het beslag warm is, heeft het door de grotere gasbelletjes een groter volume en daarom een lager soortelijk gewicht dan de olie: de oliebol wil drijven en stijgt.

Comments are closed.

Recente artikelen