Nieuwjaarsduik alleen als je een goede conditie hebt

Array

Wie 2009 wil beginnen met een frisse duik moet wel over een goede conditie beschikken. Hou de gezondheid eerst eens tegen het licht. Kou heeft een aantal effecten. Het hart gaat sneller kloppen, de bloeddruk gaat omhoog doordat alle bloedvaten zich dichtknijpen. Een nieuwjaarsduik is daardoor een grote inspanning en te vergelijken met topsport’’, zegt Rienck Riencks, cardioloog in het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Militair Hospitaal.

In Houten, Bunschoten, Woudenberg, Wijk bij Duurstede en Leusden vindt op nieuwjaarsdag een georganiseerde nieuwjaarsduik plaats. er is een temperatuur voorspeld van rond het vriespunt.
Wie iets aan zijn hart heeft, last heeft van pijn op de borst, duizeligheid, ritmestoornissen of kortademigheid kan beter niet mee doen. Ook niet als medicijnen ervoor zorgen dat je in het dagelijks leven geen klachten hebt. Ook een griepje, suikerziekte of luchtwegproblemen vormen obstakels voor deelname.
Maar wie gezond is en in een redelijke conditie verkeert, zou volgens de cardioloog zonder groot gevaar een nieuwjaarsduik moeten kunnen nemen. Al blijft ook dan alertheid geboden. Een nieuwjaarsduik kan je het beste vergelijken met hardlopen. Statistieken wijzen uit dat er tot een uur na de inspanning risico bestaat.


Tips:
– Goed slapen en niet te veel alcohol de avond c.q. nacht vóór de Nieuwjaarsduik.

Als je in het water bent geweest kun je de volgende dingen het beste doen:
– Goed afdrogen en opwrijven.
– Kleren aantrekken, het liefst in laagjes dus bijvoorbeeld een hemd, T-shirt, trui en jas.
– Om weer goed op te warmen kun je het beste een warme drank nemen zoals koffie, thee, soep of warme chocomel.
– Probeer uit de koude wind te blijven.

Begin van onderkoeling is vaak het rillen van het lichaam. Meld je als dit het geval is meteen bij hulpverleners ter plaatse. Onderkoeling kan leiden tot hartfalen dus wees daar alert op.


Bron: AD

One thought on "Nieuwjaarsduik alleen als je een goede conditie hebt"

  1. […] Een duik in het koude water op 1 januari, met name nu het erg koud is, geeft heftige effecten op het lichaam. Dat kan verkeerd uitpakken voor mensen met hartklachten of luchtwegproblemen. In dit artikel staat wel 1 super tip: Goed slapen en niet te veel alcohol de avond c.q. nacht vóór de Nieuwjaarsduik. Medicalfacts.nl […]

Comments are closed.

Recente artikelen