Kaiser Permanente komt naar Nederland op vrijdag 3 juli

Array

Op vrijdag 3 juli spreekt de directeur Zorginnovatie van Kaiser Permanente (KP), de oncoloog Paul Wallace op het congres Recente nationale en Internationale Ontwikkelingen in Onderzoek, Projecten, Bekostiging en Beleid van Zorgprogramma’s, Zorggroepen en Disease management. Het Julius Centrum organiseert dat congres op de Universiteit Utrecht.

Wallace spreekt over het leiding geven binnen Kaiser Permanente. Deze zorgorganisatie is een hecht samenwerkingsverband tussen de grote medische maatschap Permanente en zorgverzekeraar Kaiser, waarvan negen miljoen Amerikanen lid zijn. Vijf KP kenmerken leiden ertoe dat aldaar het aantal verpleegdagen van 65-plussers eenderde bedraagt van dat van een grote, op tal van kenmerken vergelijkbare controlegroep.

Deze vijf zijn:

1 nadruk op preventie

2 gebruik van een elektronische patientendossier (EPD)

3 integratie van eerstelijn, tweedelijn en langdurige zorg

4. veelvuldig gebruik van een abonnementstarief

5. medisch leiderschap.


Over dat laatste kenmerk gaat de lezing op 3 juli. KP heeft de gewoonte om haar leden van Raden van Bestuur van ziekenhuizen te rekruteren uit de eigen, medisch gelederen. Men wordt pas manager van een divisie na jaren praktijk te hebben gevoerd. Na vele trainingen en cursussen wordt men RVB-lid. Binnen KP wordt aldus de macht verdeeld tussen de medische en de economische disciplines, werkend binnen gedeelde waarden over preventie, EPD en geïntegreerde zorg.

De brochure voor het congres op 3  juli  komt in maart uit. Reserveer alvast de datum. Tot zover dit bericht.


Op donderdag 23 april starten Viamedica directeur dr. Nine van der Vange, Juliusdocent dr. Henk van der Steeg, arts en ondergetekende een Masterclass Clinical Leadership, die mede is gebaseerd op de uitgangspunten van Kaiser Permanente. Deze Masterclass duurt dertien middagen en eindigt op 17 december 2009. Ben je medisch specialist? Wil je bestuurswerk gaan doen binnen je wetenschappelijke vereniging of binnen de KNMG? Wil je het management in en RVB lid worden? Wil je overstappen naar een zorgverzekeraar of beleidsinstantie? Surf dan naar

www.integratedcare.nl, klik door op nascholing en op Masterclass Clinical leadership.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen