KNGF: Zorgverzekeraars belemmeren marktwerking

Array

KNGFDe kwaliteit van de zorgverlening door fysiotherapeuten komt volgens het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) in het gedrang door de opstelling van zorgverzekeraars. Het KNGF meldt in een brandbrief aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat de zorgverzekeraars vooral hun eigen positie en marktmacht beschermen. Patientgerichte innovatie komt daardoor nauwelijks van de grond. Het KNGF wil dat de NZa ingrijpt. Verzekeraars houden volgens de KNGF vast aan standaardcontracten en standaardprijzen. KNGF: “Prijzen die geen relatie hebben met de kostprijs. Fysiotherapeuten dienen voorstellen in voor zorgprogramma’s, maar komen niet eens in gesprek met verzekeraars. Van onderhandelen is geen sprake. Wanneer de verzekeraar zorg inkoopt, dan gebeurt dat vaak op basis van subjectieve onduidelijke criteria, die geen relatie hebben met de kwaliteit van de zorg. Uiteindelijk is de patient de dupe. Zorgverzekeraars beperken immers via de contracten direct of indirect de aanspraken van hun verzekerden. Zorgverzekeraars onthouden patienten goede zorg.”

Bron: VBnet

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen