Lichtonderzoek dr. Allard Mosk van de Universiteit Twente in top 10 wereldranglijst

Array

“Revolutionaire nieuwe toepassingen op komst”
lichttechniekHet kwam als een totale verrassing voor onderzoeker dr. Allard Mosk van de Universiteit Twente, maar zijn nieuwe techniek om met licht door te dringen in ondoordringbaar geachte materialen is bekroond door het American Institute of Physics. Jaarlijks maakt dit instituut een top 10 van meest spannende natuurkundige ontdekkingen. Mosk verwacht dat de nieuwe techniek over enkele jaren tot spectaculaire nieuwe toepassingen zal leiden op de meest uiteenlopende terreinen, zoals de beveiliging van bankbiljetten tot de diagnose van onderhuidse gezwellen.

The American Institute of Physics, een natuurkunde instituut dat onder meer bekende natuurkundige vakbladen uitgeeft zoals het Journal of Applied Physics en Physics Today, stelt jaarlijks, in samenwerking met the American Physical Society, een top 10 samen van de spannendste natuurkundige ontdekkingen: Physics stories of the year. Het grensverleggende onderzoek van Allard Mosk, over licht dat door ondoorzichtige vaste materialen schijnt, heeft een plek in deze top 10 veroverd.

Het onderzoek gaat over vaste materialen waar de onderzoekers licht gebundeld door kunnen sturen. Vaste materialen, zoals papier en de menselijke huid, verstrooien invallend licht. Het lijkt onmogelijk om hier licht doorheen te sturen. Maar hoe sterk de verstrooiing ook is, volgens de theorie zijn er ‘open kanalen’ waar altijd licht doorheen kan. Onderzoekers van de Universiteit Twente zijn er onlangs in geslaagd om licht gebundeld door deze ‘open kanalen’ van ondoorzichtige materialen te sturen. Door de golfvorm van licht aan te passen, slagen zij erin de voorspelde ‘open kanalen’ in het materiaal te vinden waarlangs het licht kan bewegen. “Deze techniek maakt het mogelijk om over een aantal jaar door ondoorzichtig weefsel te kijken of de inhoud van enveloppen te screenen,” aldus Allard Mosk.

Medische afbeeldingtechnieken

Normaal gesproken is het onmogelijk om met licht door huidweefsel te kijken. Met de nieuwe techniek is dit straks wel mogelijk. Je kunt hiermee zien of er onderhuidse gezwellen of ontstekingen aanwezig zijn. Een groot voordeel van het gebruik van licht, boven huidige afbeeldingtechnieken zoals röntgen, is dat met de lichttechniek ook kleur kan worden waargenomen. Daaruit kan je conclusies trekken die niet uit kleurloze beelden zijn te halen, bijvoorbeeld de doorbloeding van het gezwel en daarmee de kwaadaardigheid.

Een andere toepassing zou een nieuw type microscoop zijn, die cellen van binnen zeer gedetailleerd kan weergeven. Met de huidige technieken is het niet mogelijk om diepliggende cellen en hun onderdelen afzonderlijk te belichten. Momenteel kunnen onderzoekers aan een bloedcel zien of bijvoorbeeld de kiem van een malariaparasiet aanwezig is. Door het oplossend vermogen van de microscoop op te schroeven zou deze ziekte nog eerder gedetecteerd kunnen worden. Hierdoor kan het verloop van de ziekte beter gevolgd worden, wat uiteindelijk leidt tot een betere ziektebestrijding.

Beveiliging

Bankbiljetten, creditcards en pinpassen kunnen veiliger gemaakt worden door hier achter ondoorzichtige lagen, verborgen codes te plaatsen. Alleen met deze nieuwe lichttechniek kan die code dan zichtbaar gemaakt worden. Een geldautomaat kan dan bijvoorbeeld een echte pas onderscheiden van een pas die door criminelen is nagemaakt.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Lichtonderzoek dr. Allard Mosk van de Universiteit Twente in top 10 wereldranglijst"

  1.  Allard,van harte proficiat met deze revolutionaire ontwikkeling.Wat ligt er allemaal nu nog in het verschiet/ Ik ben heel benieuwtHier heb ik naar uitgekeken,precies waar Maitreya op doelde.Groetend ,Peter Joosten

Comments are closed.

Recente artikelen