Triage was succes tijdens schaatsdrukte

Array

schaatsongevalIn de PH.Nieuwsbrief van twee weken geleden stond een oproep met vragen naar het functioneren van de triage op de SEH tijdens de schaatsongevallendrukte.

Een aantal leidinggevenden van SEH reageerde:

Remco Janssens van het Hofpoort  Ziekenhuis te Woerden reageerde dat de triage bleef doorgaan, ook bij extreme drukte.  Zijn SEH deed na de triage meteen röntgenfoto’s en pijnmedicatie.  Daarna kwam pas de arts in beeld. Door de triage konden zij ijs- en regulier SEH scheiden. Verder was extra personeel opgeroepen en waren met de maatschappen afspraken gemaakt over extra medisch inzet.

Ook Peter Bocxe die de SEH aanstuurt van het Onze Lieve  Vrouwe Gasthuis te Amsterdam, reageerde.  De triage werkte goed. (computers erg traag!!!!!!!!!) Het triage systeem was onmisbaar bij deze extreme drukte. (?)…had er niet aan moeten denken om het Manchester Triage Systeem te moeten toepassen.  De Emergency Severity Index (ESI) heeft gedaan waar het voor bedoeld was: de zieke mensen eruit pikken en zij die moesten wachten konden ook wachten.

Ook Joke Mintjes van het Groene hart Ziekenhuis te Gouda reageerde: wij hebben alle patienten getrieerd.  Patienten kwamen op eigen initiatief en ook via de Huisartsen Post, die bij ons onder één dak zit . Ook kwamen verschillende patienten via de ambulance. Wij hebben veel baat gehad met de triage. Er stond één verpleegkundige vast op de triagekamer. Deze verpleegkundige gaf vast pijnmedicatie, een mitella en vroeg zo nodig foto´s aan. Vooral lelijke polsfracturen werden anders getrieerd. Wij hadden wel extra personeel ingezet.

Tot zover deze bloemlezing uit reacties over triage in de ijstijd. Voorlopige conclusie voor mij is: 1. De systemen hebben gewerkt. 2. Of het ESI beter functioneert bij drukte dan het MTS wil ik ooit nog eens onderzoeken.
Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen