KNMP: Apothekers zijn teleurgesteld over de uitspraak voorlopige voorziening tarieven apotheken

Array

knmpDe voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft vandaag uitspraak gedaan in de rechtszaak die de KNMP had aangespannen tegen de tariefbeschikking door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het verzoek van de KNMP om een voorlopige voorziening is door de rechter afgewezen.

De KNMP had de voorlopige voorziening aangevraagd omdat de door de NZa vastgestelde tarieven, in combinatie met de gevolgen van het preferentiebeleid van verzekeraars, ertoe leidt dat de meerderheid van de apotheken in 2009 verliesgevend wordt. De rechter is er niet van overtuigd dat de uitgangspunten waarop de NZa het tarief baseert juist zijn, maar geeft de NZa de mogelijkheid dit de komende maanden te repareren. Om dit te kunnen bepalen zou het onderzoek naar de gevolgen van het preferentiebeleid moeten worden afgewacht. Zonder dit onderzoek is de rechter van mening dat “thans geen afgewogen oordeel kan plaatsvinden”. De bodemprocedure tegen de NZa en het onderzoek naar de financiele positie van apotheken zal echter nog maanden voortslepen. Voor sommige apotheken komt de redding wellicht te laat.

Apothekers zijn teleurgesteld over de uitspraak. De NZa heeft het tarief per recept voor 2009 bewust onder het niveau vastgesteld dat nodig is om de kosten voor farmaceutische basiszorg te kunnen dekken. De NZa is van mening dat apotheken individueel met zorgverzekeraars moeten onderhandelen over hun tekort op de praktijkkosten. Helaas komen deze onderhandelingen niet op gang. Het is ook nogal vreemd dat je als noodlijdende apotheek om hulp moet aankloppen bij verzekeraars die openlijk speculeren op een sanering van apotheken en die in sommige gevallen met hun eigen apotheek de noodlijdende apotheek beconcurreren. De machtsverhouding tussen apotheken en verzekeraars is zo onevenwichtig dat van het aanvullen van de tekorten geen sprake zal zijn. Zonder een aanpassing van de tarieven, zou in 2009 een aanzienlijk aantal apotheken in financiele problemen komen, wat gevolgen heeft voor de continuïteit van de farmaceutische zorgverlening in met name dunbevolkte gebieden.

Voor de uitspraak van de voorzieningenrechter zie de CBb website.

Recente artikelen