Onderlinge zwijgplicht artsen en falen Inspectie Gezondheidszorg inzake dr Jansen Steur

Array

ex-neuroloog-jansen-steurDe ontwikkelingen rond neuroloog Jansen Steur uit Twente zijn exemplarisch en opvallend oa ten aanzien van de zwijgplicht der artsen en de rol van de Inspectie Gezondheidszorg. Deze neuroloog kreeg 14 jaar lang van 1990- 2004 carte blanche om te disfunctioneren en bij vele tientallen patienten foutieve diagnoses vast te stellen en verkeerde behandelingen te geven.Het is pijnlijk te constateren dat de interne collectieve zwijgplicht van artsen-een onderlinge afspraak- prevaleert boven diverse wettelijke verplichtingen en boven het maatschappelijk belang.

Immers: de directie van het ziekenhuis, de raad van bestuur nb in de persoon van oud-Inspecteur-Generaal Inspectie Gezondheidszorg Herre Kingma zwegen, evenals de Inspectie Gezondheidszorg, het Openbaar Ministerie en ook verzekeraar Medirisk. Niemand vond het nodig om de falende neuroloog daadwerkelijk te corrigeren, laat staan sancties op te leggen.
Een interne afspraak om te zwijgen werd als afdoende middel beschouwd. Arts Tom Zijlstra voormalig lid van de Raad van Bestuur van het Medisch Spectrum Twente, rechtvaardigde in het programma Pauw en Witteman de onderlinge afspraak. Het is echter duidelijk dat de zelfregulatie gefaald heeft. De betrokken neuroloog is weer aan het werk gegaan in Duitsland.

Wij wijzen erop dat directie en Raad van Bestuur bij kennisname van medische fouten waar sprake is van ernstige schade voor de patient, op basis van art 4a Kwaliteitswet Instellingen Gezondheidszorg verplicht zijn om melding te maken bij de Inspectie Gezondheidszorg.

Hoewel de Inspectie Gezondheidszorg erg laat op de hoogte is gebracht, heeft zij er tot op heden van afgezien om het falen van de neuroloog te onderzoeken, laat staan te sanctioneren.

Dit is geen uitzondering. De Inspectie Gezondheidszorg heeft als beleid “individuele” medische fouten niet te onderzoeken. Een aanvaardbare rechtvaardiging ontbreekt hiervoor, zeker nu erkend is dat bij ca 10% van medische behandelingen in het ziekenhuis fouten optreden, zie Bericht Europese Commissie 15 December 2008. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 1% van deze fouten resulteert in invaliditeit of overlijden van patienten*.
Jansen Steur blijkt inmiddels minstens 80 slachtoffers te hebben gemaakt. Wij kunnen ons niet voorstellen dat niemand van deze slachtoffers zich gewend heeft tot de Inspectie.

Het zou in dit geval beslist zinvol zijn om op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur informatie in deze op te vragen van de Inspectie Gezondheidszorg.

Wij bepleiten zelfs het opvragen van alle bij de Inspectie Gezondheidszorg ingediende klachten van individuele slachtoffers. Dan kan daadwerkelijk inzicht verkregen worden in disfunctionerende artsen en ziekenhuizen en kunnen maatregelen ter verbetering van de kwaliteit van gezondheidszorg getroffen worden. Het algemeen maatschappelijk belang vereist registratie, onderzoek en preventie van medische fouten. Tot nu toe kiezen artsen om te zwijgen en ook om de slachtoffers van medische fouten dood te zwijgen, uit angst voor reputatie en mogelijke procedures, zie oratie J.Legemaate 2006 :Patientveiligheid en patientenrechten.
Dit is in flagrante strijd met de verplichtingen van artsen op grond van de Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst.

Maar blijkbaar gelden wettelijke verplichtingen niet voor de medische sector en wordt volstaan met onderlinge afspraken.

Er is geen reden om deze situatie te handhaven, integendeel bij ca 20 doden per dag en ca 20 personen die per dag invalide worden door medische fouten in ziekenhuizen in Nederland.*

Informatie:

Mr Sophie Hankes

voorzitter Slachtoffers Iatrogene Nalatigheid-Nederland www.sin-nl.org
voorzitter Iatrogenic Europe Unite-Alliance www.ieu-alliance.eu

*Epidemiologisch Overzicht Medische Fouten: zie www.sin-nl.org onder Oplossingen

Recente artikelen