De depressie-epidemie

9789045700953Zorgimpuls (Rotterdam) verzorgde deze week een lezing van Trudy Dehue (hoogleraar aan de RUG) naar aanleiding van haar spraakmakende boek De depressie-epidemie.Zoals Erwin Mortier het omschreef:”het razend intelligente en boeiende boek van Trudy Dehue schept een weldoende klaarheid;een intellectuele verademing”.

Zij analyseerde feilloos hoe het komt dat Nederlanders zo massaal antidepressiva slikken,terwijl wij zo een gelukkig volkje zijn (volgens de gelukonderzoekers).

Er doen drie verklaringen de ronde :

  1. Depressie is een biologisch verankerde ziekte en wordt de laatste jaren pas goed herkend en dus behandeld.
  2. De farmaceutische industrie (en in haar kielzog vele medische opinieleiders) praten ons psychische stoornissen aan.
  3. De verzorgingsstaat maakt ons in steeds “kleinzeriger” c.q. wij worden zo “gepamperd” dat wij niets meer aankunnen.


Trudy Dehue analyseert deze drie verklaringen op een bescheiden,niet drammerige manier.Met als effect dat de waarheid nog schokkender is dan wij al dachten. Met name het tweede punt wordt door haar grondig onderbouwd. De farmaceutische industrie heeft op enig moment medicijnen,dus moest de ziekte worden “geprofileerd”. Zij liet in haar lezing goed zien hoe de reclame-campagnes van de farmaceuten dat op een zeer slimme manier doen. Een absolute must om te lezen, voor

iedere voorschrijver van dit soort medicatie! Tot slot legde zij uit dat er ,wat haar betreft, een vierde verklaring is voor de overconsumptie van antidepressiva : onze prestatiemaatschappij! Wij moeten en zullen met zijn allen steeds meer en steeds sneller en komen daardoor helemaal niet meer aan ons zelf toe!Daardoor verandert de norm van wat in ons gedrag normaal is of afwijkend. Jammer,dat ik als huisarts niets ga kunnen veranderen aan onze prestatiemaatschappij. Maar ik ga nog kritischer dan ik al deed,mijn receptuur ten aanzien van deze middelen bekijken!
(De Depressie-epidemie : ISBN 978 90 457 0095 3)

De depressie-epidemie
De Depressie-epidemie : ISBN 978 90 457 0095 3
Trudy Dehue

aalstein

Sinds 1982 huisarts in Capelle aan den IJssel
in een duo-praktijk met Jan Hordijk.

One thought on "De depressie-epidemie"

  1. Prof. Dr. Trudy Dehue: De depressie-epidemie

    […] MedicalFacts.nl Reacties (0) antidepressiva, boek, depressie, farmaceutische industrie […]

Comments are closed.

Recente artikelen