Utrecht scoort hoog op COPD-zorg

Array

copd1Snel COncrete REsultaten (SCORE) op COPD is de naam van een project dat op Wereld COPD Dag van 2007 begon en liep tot dezelfde dag in 2008. Vijf multidisciplinaire teams in de Provincie Utrecht gingen van start. Het ene team verbeterde de diagnostiek. Een ander team stimuleerde het bewegen van de COPD patienten.

Alles gebeurde volgens de doorbraakmethode van het CBO en de Amerikaan Don Berwick. Het Chronic Care Model van Ed Wagner stond ook centraal. Stichting Rhijnhuysen (een samenwerkingsverband van zestien Utrechtse zorgaanbieders) nam het initiatief tot dit project.

Na een jaar zijn bij 50 patienten de effecten van het project gemeten. Bij deze groep zijn de kwaliteit van leven, de zesminutenlooptest en de MRC dispnoescore statistisch significant verbeterd.  Binnen de teams is een structurele samenwerking tot stand gekomen die ook na Wereld COPD Dag 2008 voortduurt.

Ook is er een prachtige film gemaakt waarin patienten en professionals verslag doen van het project. Dezer dagen is de Eindrapportage SCORE op COPD uitgekomen: een goed leesbaar rapport en een bron van inspiratie. Marjolein Rebel heeft het stuk geschreven en de film geproduceerd. Zij is bereikbaar via [email protected] <mailto:[email protected]>
auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen