Barendrechters en Heerjansdammers sparen tegen reuma

Array

reumaEen van de landelijke initiatieven tijdens de collecteweek 2009 was van Raymond Lagendijk (37). Mensen die van 8 tot en met 14 maart bij zijn tankstation Larocar in Heerjansdam tankten, konden de Rockszegels die zij daarbij krijgen doneren aan het Reumafonds. Larocar verdubbelt de opbrengst. Raymond: “Mijn moeder had jeugdreuma, een vorm van reuma die bij sommige mensen verdwijnt wanneer ze de volwassen leeftijd bereiken. Mijn moeder had dat geluk. Door haar ziekte raakte zij betrokken bij het Reumafonds. Ze is veertien jaar rayonhoofd geweest voor de landelijke collecte. Daarom liep ik van jongs af aan een keer per jaar met de collectebus.”

Zelfstandig ondernemer
Raymond bedacht een manier van collecteren waarvoor hij niet meer met een collectebus langs de mensen hoeft. Waarom zou hij, de mensen komen toch naar zijn tankstation? Raymond is opgegroeid tussen de auto’s en het auto’s poetsen.  Sinds januari heeft hij het tankstation van zijn vader overgenomen. Raymond: “Ik heb eerst in loondienst gewerkt, en ben langzaam toegegroeid naar het zelfstandig ondernemerschap. Nu heb ik dus een eigen sponsorbudget dat ik graag voor het Reumafonds inzet. Met de hulp van mijn klanten moeten we een eind kunnen komen!”

Ernstig
Raymond: “Je hoort zo weinig over reuma, terwijl zoveel mensen het hebben. Dat komt misschien omdat je het vaak niet aan de buitenkant ziet. Nog steeds hoor ik mensen zeggen dat de ziekte alleen bij oude mensen voorkomt. Dat is niet waar: tweederde is jonger dan 65 jaar. Eén op de vijf volwassen Nederlanders heeft reumatische klachten. De kosten aan zorg en ziekteverzuim zijn zo’n 13 miljard euro. Reuma is echt een veel groter en ernstiger probleem dan we allemaal denken.”

Reuma de wereld uit
Raymond hoopt dat onderzoek, dat door het Reumafonds wordt gefinancierd, betere medicijnen oplevert en misschien zelfs de oorzaak van de ziekte achterhaalt. Hij voetbalt veel, en moet er niet aan denken wat er zou gebeuren als hij reuma zou krijgen: “Voetballen lijkt heel gewoon, maar met pijnlijke gewrichten is het toch lastig voetballen.”

Bron:AllePersberichten.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen