Reactie op gezondheidsonderwijs dat geen belang trekt bij middelbare scholen

Array

jeugdVorige week stond op deze site een somber bericht over het gebrek aan belangstelling bij middelbare scholen en middelbaar beroepsonderwijs voor gezondheidsonderwijs. Naar aanleiding daarvan stuurde Henriette Hoeven, epidemioloog GGD Gelre-IJssel de volgende opgewekte mail.

Circa drie weken geleden heeft GGD Gelre-IJsssel alle 50 middelbare scholen en een ROC in haar werkgebied per mail geattendeerd op het congres, en het van harte aanbevolen. Reden hiervoor was, dat GGD Gelre-IJssel eind 2007 E-MOVO (Elektronische MOnitor en VOorlichting) heeft uitgevoerd.

Dit onderzoek naar gezondheid, welzijn en leefstijl van leerlingen is via school uitgevoerd. In de tweede helft van 2008 ontving iedere school een rapport met de bevindingen van de eigen leerlingen. Bij de presentatie van het rapport door de GGD zijn tevens aanbevelingen voor gezondheidsbevordering op school gedaan. Het congres is een mooie aanvulling hierop.

Overigens: in het kader van E-MOVO heeft GGD Gelre-IJssel geïnventariseerd wat scholen aan gezondheidsbevordering doen. Dat bleek heel wat te zijn! Doordat E-MOVO in 2003 ook is uitgevoerd, en in het rapport van 2007 de resultaten van 2003 eveneens zijn weergegeven, konden scholen het effect van hun maatregelen zien. Vooral op het terrein van spijbelen hebben diverse scholen goede resultaten geboekt.

Gezien het enthousiasme van scholen in onze regio voor E-MOVO en de gezondheidsbevorderende activiteiten op scholen, ben ik trouwens van mening dat het niet zo heel slecht is gesteld met de belangstelling van leraren/scholen voor gezonde kinderen. Het vorige congres vond ik heel inspirerend; 8 april kom ik weer; nu samen met een collega!

Wilt u ook naar dit congres op 8 april dat een jaarbeurs is van alle projecten en nieuwe onderzoeken op het terrein van gezonde scholen? Meldt u dan aan via www.integratedcare.nl, doorklikken op nascholing.

Auteur: prof.dr. Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen