Nederlandse patiënten met speciale hartaandoening kunnen de grens over

Array

jules-maatenVandaag stemde de Commissie Milieu en Volksgezondheid tijdens een vergadering in Brussel voor de regeling van grensoverschrijdende gezondheidszorg in Europa. Ook werd een voorstel van VVD´er Jules Maaten voor een ombudsman voor patienten aangenomen. Deze moet erop toezien dat klachten snel worden behandeld. Een poging van de SP en de Groenen om de wetgeving te blokkeren faalde.

De ontwerprichtlijn regelt het recht op grensoverschrijdende zorg. Welgestelden kunnen nu al zorg in het buitenland vinden, maar volgens Maaten heeft iedereen hier recht op: “Inkomen mag geen rol spelen. Mensen op een wachtlijst kunnen straks een behandeling in het buitenland krijgen, met name wanneer het een zeldzame aandoening betreft. Dit voorstel kan levens redden, want straks bepaalt niet de verzekeraar, maar de patient waar de behandeling plaatsvindt. Patienten kunnen zich straks zonder zorgen over geld of kwaliteit in het buitenland laten opereren.”

Maaten is geschrokken van het verzet van SP – woordvoerder Kartika Liotard die tevergeefs probeerde de richtlijn te verwerpen. Maaten: “Dat is het spelen van politieke spelletjes over de rug van patienten. Hoe legt zij patienten, die al jaren op een lastige hartoperatie wachten, uit dat zij die niet mogen krijgen omdat de Europese Commissie een verkeerd verdragsartikel zou hebben gebruikt? Een stem voor de SP kan de gezondheid ernstig schaden.”

De richtlijn werd met 31 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Het voltallige Europese Parlement zal op 23 april 2009 over de ontwerp-richtlijn stemmen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen