Gemeenten verplicht om juiste nationaliteit bij aangifte te registreren

Array

mmp_happiness_0608.inddGemeenten zijn verplicht de nationaliteit van een baby bij aangifte te noteren in de Gemeentelijke Basisadministratie (Wet GBA, art. 43, lid 1). Verschillende media berichten dat Nederlandse gemeenten een actief opsporingsbeleid voeren en zich inspannen om Marokkaanse en Turkse regels hier in praktijk te brengen.Gemeenten zouden burgers de dubbele nationaliteit opdringen. Het is dus even opletten als u uw kind aangeeft bij de Gemeente. Controleer goed of de baby ook de juiste nationaliteit(en) krijgt. Een kamerfractie heeft opheldering gevraagd aan de ministers Van der Laan en Ter Horst.

Uitvoering wet GBA
Het betreft hier echter geen keuze van gemeenten om dit in de GBA te noteren, maar een verplichting om de wet GBA uit te voeren. Uit de berichtgeving kan de indruk ontstaan dat alleen de Marokkaanse nationaliteit in het geding is. Maar gemeenten nemen niet alleen de Marokkaanse of Turkse nationaliteit op van mensen, maar elke betreffende nationaliteit.

Welke nationaliteit in de GBA?
Voor de gegevens omtrent de nationaliteit moeten gemeenten het betreffende nationaliteitsrecht hanteren. Dat betekent dat ze moeten uitgaan van de nationaliteitswetgeving van het betreffende land. De ambtenaar burgerzaken heeft wat betreft een vreemde nationaliteit geen oordelende functie, maar slechts een registrerende.

Volgens het Haags Verdrag (Stb. 1937,17) is het aan de Marokkaanse wetgever om, binnen de grenzen die het volkenrecht stelt, te bepalen wie de Marokkaanse nationaliteit bezit. Hetzelfde geldt voor de Turkse wetgever. Omdat het nationale wetgeving is waartoe in de Tweede Kamer is besloten, betekent dit tegelijk dat ook de Tweede Kamer aan zet is om dit desgewenst te veranderen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Gemeenten verplicht om juiste nationaliteit bij aangifte te registreren"

  1. C L O S E R » Blog Archive » This week’s hype: Dutch citizenship only for babies

    […] the Netherlands imposes the second (meaning non-Dutch) citizenship and links it to integration. Medicalfacts warns parents to pay attention their child gets the right […]

Comments are closed.

Recente artikelen