Voorzitter FDA comité dr. Jorge Armenteros werd betaald voor promotie antipsychoticum Seroquel

1
327

AstraZeneca P.L.C. heeft de in Florida woonachtige FDA comité voorzitter en kinderpsychiater Jorge L. Armenteros (o.a. president van een organisatie ter promotie van tabakgebruik) betaald om tegen andere artsen te praten over Seroquel, een krachtig antipsychoticum van het bedrijf, met als doel het medicijn goedkeuring te laten verkrijgen voor het behandelen van depressiviteit en angsten.En tot gisteren 3 april 2009 was Armenteros tevens voorzitter en stemgerechtigd lid van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) met aanzienlijk veel macht ten aanzien van Seroquel, die in het afgelopen jaar 4,45 miljard dollar aan winst uit verkoop opleverde voor AstraZeneca, welke haar hoofdkantoor gevestigd heeft in Wilmington, Amerika.

De psychiater is behalve voorzitter van het FDA comité tevens president van de door hem opgerichte organisatie Tabacconist University, die het gebruik van tabak promoot. In de volgende video spreekt hij tijdens een congres namens zijn organisatie.

Klik hier voor de persoonlijke blog van deze psychiater.

Op woensdag a.s. zal het FDA adviescomit̩ verwacht een beslissing nemen of ze het gebruik van Seroquel XR drastisch zullen uitbreiden. Seroquel XR is een langdurig werkzame variant van het medicijn, die gebruikt wordt voor het behandelen van depressie en angststoornissen. Maar vijf leden Рinclusief Armenteros Рzullen geen stem uitbrengen.

Waarom niet?

Paul Pennock en Steve Sheller, twee advocaten die AstraZeneca en andere producenten van antipsychotica hebben aangeklaagd in het belang van patienten die ziektes zoals diabetes hebben opgelopen door het gebruik van de medicijnen, zeggen dat de FDA leden uit het comité zijn gezet omdat de twee advocaten bedrijfsdocumenten hebben ontmaskerd die een financiele belangenverstrengeling ontblootte.

AstraZeneca zei gisteren dat ze geen zeggenschap hadden over welke comité-leden mogen stemmen, en verwees de vragen door naar de FDA.

Woordvoerder van het bedrijf Tony Jewell zei:

?AstraZeneca gelooft dat het Advisory Board en de FDA de gepaste wetenschappelijke en medische vaststelling betreffende het risico-baten profiel van het bedrijf voor haar supplementele nieuwe medicatie applicaties van het medicijn Seroquel XR, voor ernstige depressieve stoornis en gegeneraliseerde angststoornis?

FDA woordvoerder Sandy Walsh zegt dat tijdelijke leden soms bestaande comité leden vervangen, maar het agenstschap wil niet zeggen waarom dergelijke substituties voorkomen. Armenteros blijft vooralsnog voorzitter van het comité tot zijn termijn afloopt in juni dit jaar, zegt ze.

Veel onderzoekers ontvangen geld van farmaceutische bedrijven, die vrijwel het meeste medische onderzoek financieren. Overheids officials doen steeds meer hun best om dergelijke relaties openbaar te maken.

In documenten die Pennock heeft bemachtigd als onderdeel van de rechtszaak, betreft het meest ernstige belangenconflict die van Armenteros. Naast een betaalde spreker te zijn voor AstraZeneca, stelde hij voor om Seroquel met Risperidone (Risperdal) te vergelijken, een concurerend medicijn dat wordt voorgeschreven om agressie in kinderen te behandelen.

Het in London gevestigde AstraZeneca heeft dit onderzoek niet goedgekeurd, laten de documenten zien.

Armenteros heeft de effecten van antipsychotica bij kinderen veel onderzocht, laat een database dat gefinancierd wordt door de National Institutes of Health zien.

?Hoe kan iemand de voorzitter van het FDA advies comité zijn dat beslissingen maakt die cruciaal zijn voor AstraZeneca en Seroquel, terwijl hij een intensief door AstraZeneca getrainde spreker voor Seroquel is?? vroeg Pennock, een advocaat van het advocatenkantoor Weitz & Luxenberg in New York.

De ontmaskering van psychiater Armenteros komt temidden van intensieve controle van de FDA en de relatie tussen onderzoekers en medicijnfabrikanten.

?De farmaceutische industrie is geïnfecteerd met hebzucht? zegt Sheller, die het in Philadelphia gevestigde advocatenkantoor Sheller. ?Je kunt de goedkeuring van medicijnen niet vertrouwen, je kunt de studies niet vertrouwen, en nu kun je ook nog eens de FDA niet vertrouwen.?

Indien het FDA comité de expansie van de toepassing van Seroquel goedkeurt, dan heeft AstraZeneca toegang tot miljoenen extra patienten, omdat veel mensen depressief zijn of angsten hebben.

Op dit moment heeft de FDA Seroquel nog alleen goedgekeurd voor het behandelen van schizofrenie en bipolair stoornis, relatief zeldzame psychiatrische aandoeningen.

Bron: The Philidelphia Inquirer

1 REACTIE

Comments are closed.