CBG “not amused” en reageert op artikel in Trouw en de uitzending van Netwerk van vanavond over Seroquel

Array

cbg-mebTrouw schrijft vandaag dat een verloren gewaand rapport van de fabrikant zou aantonen dat Seroquel diabetes zou kunnen veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), wilde gisteren nog niet reageren op de uitzending van Netwerk.  Vandaag dus wel, het CBG is “not amused” en reageert vandaag al gelijk op de aantijgingen van Trouw. Het CBG ontkent met klem dat informatie over bijwerkingen uit het dossier van Seroquel is verwijderd. In een uitzending van EO-Netwerk van vanavond wordt beweerd dat het CBG informatie over bijwerkingen uit het beoordelingsdossier van Seroquel heeft verwijderd op verzoek van AstraZeneca. Het CBG bevestigt dat het document niet meer in het dossier aanwezig is, maar ontkent de aantijgingen van moedwillige verwijdering van gegevens. Het CBG heeft het bedoelde document nauwgezet bestudeerd en sindsdien meegenomen in de balans werkzaamheid en risico’s van Seroquel. Dit document is in 2001 mede aanleiding geweest de bijsluiter aan te passen. Er is dus niet in de bewuste studie bewezen dat anti-psychosepil Seroquel het risico op diabetes verhoogt. Volgens AstraZeneca is een ’direct oorzakelijk verband’ tussen het slikken van de anti-psychosepil Seroquel en diabetes niet aangetoond. Een woordvoerder van het bedrijf stelt dat er ’sinds jaar en dag’ in de bijsluiter van het product wordt gewaarschuwd voor een kans op gewichtstoename. „Wij hebben daarnaast alle relevante veiligheidsgegevens aan de Nederlandse geneesmiddelenautoriteit verstrekt.” Het CBG is wel van plan AstraZeneca te vragen volledige openheid te geven over het veiligheidsprofiel van Seroquel.

We zijn benieuwd hoe dr. Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin, dit zou benoemen? Overigens benoemde dr. Dick Bijl alleen het laten verdwijnen van informatie uit een dossier ’wetenschappelijke fraude’ en was die niet een beschuldiging richting CGB of AstraZeneca.

One thought on "CBG “not amused” en reageert op artikel in Trouw en de uitzending van Netwerk van vanavond over Seroquel"

  1. Redactie Medicalfacts/Janine Budding

Comments are closed.

Recente artikelen