Reactie AstraZeneca op uitzending Netwerk over Seroquel

Array

seroquelAstraZeneca is teleurgesteld en ontsteld over de eenzijdige berichtgeving van Netwerk (en de berichtgeving hierover in Trouw). In de uitzending werd beweerd dat AstraZeneca studies en informatie heeft achtergehouden. Dit is onjuist. AstraZeneca heeft alle relevante informatie overlegd aan de registratieautoriteiten en géén studies verborgen of achtergehouden bij de indiening van het registratiedossier en de updates daarvan. Ook het ‘safety report’ waarvan werd opgemerkt dat het bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) niet meer in het dossier zit, is wel degelijk eveneens door het CBG meegenomen in haar beoordeling over de werkzaamheid en veiligheid van Seroquel.

Aanleiding voor de uitzending van Netwerk zijn rechtszaken in de Verenigde Staten waarbij wordt geclaimd dat quetiapine bij individuele patienten diabetes of andere gerelateerde aandoeningen zou hebben veroorzaakt. In de uitzending werd niet vermeld, dat de rechtbank de eerste zaken heeft afgewezen. In deze gevallen kon geen bewijs worden gevonden dat quetiapine verantwoordelijk was voor de aandoeningen die de eisers beweren te hebben. Vele andere zaken zijn inmiddels vervallen en / of niet ontvankelijk verklaard.

AstraZeneca heeft in de periode voorafgaand aan de uitzending, Netwerk voorzien van informatie over hoe AstraZeneca alle relevante informatie altijd heeft gedeeld met de registratieautoriteiten en dat er geen studies ‘verborgen’ zijn of zijn geweest. Wij betreuren het dan ook ten zeerste dat Netwerk ervoor gekozen heeft om dit onderwerp op een onjuiste en zeer suggestieve wijze onder de aandacht te brengen. Bovendien gaat het programma volledig voorbij aan het feit dat Seroquel ervoor zorgt dat duizenden Nederlandse patienten met een ernstige psychiatrische aandoening dagelijks geholpen worden om hun aandoening onder controle te krijgen en te houden.

Indien patienten vragen hebben over hun medicatie, hierbij de dringende oproep om met de behandelend arts contact op te nemen en nooit zomaar te stoppen met medicatie.

Zie verder het eerdere bericht: http://www.astrazeneca.nl/Seroquel?itemId=5288395

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Reactie AstraZeneca op uitzending Netwerk over Seroquel"

  1. UWChemo » Blog archief » Het farmaceutisch complot (25): nog meer horror

    […] documentaireprogramma Netwerk beschuldigt pillenfabriek AstraZeneca ervan belangrijke informatie te hebben achtergehouden inzake het anti-psychoticum […]

Comments are closed.

Recente artikelen